Gebeurtenis

Aanvullen informatie houtig erfgoed in bestaande objecten

actualisaties
ID
1073066
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073066

Beschrijving

Deze gebeurtenis omvat acties aan bestaande bouwkundige objecten waar er informatie over houtig erfgoed reeds vermeld werd, maar nog niet volledig beschreven. Binnen dit project werden deze fiches aangevuld met informatie over dit houtig erfgoed, zowel om deze informatie beter te ontsluiten als om doorzoekbaarheid ervan te verbeteren. Er zijn verschillende acties mogelijk:

  • Het bestaande object bouwkundig erfgoed herwerken tot een geïntegreerde fiche;
  • Twee of meerdere bestaande objecten samenvoegen, bijvoorbeeld een bestaand object bouwkundig erfgoed die overlapt met een bestaand object houtig erfgoed samenvoegen tot één geïntegreerd object;
  • In een uitzonderlijk geval kan er voor gekozen worden om het houtig erfgoed een aparte fiche te geven. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer het houtig erfgoed uitzonderlijk waardevol is en geen duidelijke samenhang vertoont met het object bouwkundig erfgoed waarin het eerder omvat zat.

In sommige gevallen is de actie beperkt tot het herwerken van de het object op basis van desktop onderzoek. In andere gevallen wordt er bijkomend op terrein gegaan.

Van de objecten werden volgende aspecten nagekeken en indien nodig aangepast:

  • aanpassen afbakening
  • aanvullen (en opsplitsen) thesaurustermen
  • toevoegen discipline landschap
  • toevoegen thema
  • titel aanpassen (aanvullen tuin of park)
  • korte tekst afstemmen
  • aanvullende informatie toevoegen of in uitzonderlijke gevallen een nieuwe geïntegreerde tekst toevoegen

 

 
 
 
 

Auteurs: de Haan, Aukje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Integratie erfgoedobjecten

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Ekentstraat zonder nummer (Haaltert)
De neoclassicistisch getinte devotiekapel werd in 1865 gebouwd. Twee gekandelaarde linden flankeren de kapel langs de straatzijde. Een omhaagde kapelhof omgeeft de kapel.


Houtmarkt zonder nummer (Haaltert)
Door linden beschaduwde, kapel aan de ingang van het ommuurde kerkhof. Laatbarok getint gebouw met zekere classicistische inslag, met twee traveeën en een driezijdige sluiting, Jaartal 1703 in een zandstenen cartouche.


Ommegangstraat zonder nummer (Erpe-Mere)
Barokkapel, 1640 gedateerd op de imposten van de deur, gelegen op een hoogte met omringende lindebomen. Rechthoekige kapel met driezijdige sluiting. Voorheen bepleisterde bak- en zandsteenbouw op hoge afgeschuinde plint.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Aanvullen informatie houtig erfgoed in bestaande objecten [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073066 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.