Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Breevenstraat

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, landschappelijk booronderzoek
ID
1073175
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073175

Beschrijving

De 5 landschappelijke boringen werden uitgezet in een verspringend driehoeksgrid van 30 bij 40m en uitgevoerd met een Edelmanboor van 7 cm diameter. De boorkernen werden niet uitgezeefd. De typeprofielen variëren van een Aap-C-horizont, tot een Aap-E-Bs-C-horizont (depressie) en een A(a)p-Ap/Ab-C-horizont. Het terrein zelf kent een hoogte van ca. 6 tot 7,5 m TAW en is gekarteerd als bebouwde zone (OB). Afgaande op de aanwezige bodemtypes in de omgeving op een gelijkaardig topografisch niveau, kan een matig droge tot matig natte zandbodem met verbrokkelde ijzer en/of humus B-horizont (Zch en Zdh) of een droge zandbodem zonder profiel (Zbp) verwacht worden ter hoogte van het onderzoeksgebied. Tijdens het proefsleuvenonderzoek werden 10 werkputten (8 proefsleuven en 2 kijkvensters) aangelegd. Het archeologisch niveau bevond zich tussen 1,24 en 2,48 cm onder het maaiveld of een hoogte tussen 6,14 en 4,90 m TAW. Het grote verschil in hoogte is te wijten aan dat het terrein opgehoogd is naar het noorden toe. In totaal werden er 32 sporen geregistreerd. De proefsleuven dekten een oppervlakte van 533,21 m². Dit is 9,65 % van de te onderzoeken zone. Door middel van kijkvensters werd een oppervlakte opengelegd van 61,97 m². Dit is 1,13 % van de te onderzoeken zone. Het tekort aan onderzochte oppervlakte is te wijten aan de vele niet onderzoekbare zones en het beperkt aantal plaatsen waar een kijkvenster mogelijk was. De site kent geen complexe verticale stratigrafie. Er werden acht bodemprofielen geregistreerd. Het centrale en noordelijke deel van het terrein is gekenmerkt door een hoge ophoging van lagen beploegd akkerdek (tot 120cm). Het zuidelijke deel van het terrein toonde een ophogingspakket (30 cm) bovenop het beploegde akkerdek. Er werden 32 sporen geregistreerd maar geen vondsten. Er gebeurde geen staalname.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: All-Archeo bv

Bronnen

Bron: GYESBREGHS D., REYNS N. & KENNIS J. 2020: Nota Bornem-Breevenstraat, Rapporten All-Archeo bvba 1071, Bornem.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Breevenstraat (Bornem)
Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een woonverkaveling met ondergrondse parkeergarages en de indicatie van een historische hoeve op de historische kaarten, werd het projectgebied onderworpen aan een archeologisch vooronderzoek bestaande uit landschappelijke boringen en een proefsleuvenonderzoek. Er werden geen relevante archeologische sporen of vondsten waargenomen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Breevenstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073175 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.