Gebeurtenis

Ad hoc-inventarisatie landschappelijk erfgoed 2021

ad hoc-inventarisatie
ID
1073204
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073204

Beschrijving

Onder de gebeurtenis ‘ad hoc-inventarisatie landschappelijk erfgoed 2021’ vallen elementen of gehelen die niet binnen een thema of geografische inventarisatie vallen. Het zijn eerder “losse” zaken die naar aanleiding van een interne of externe vraag, bijvoorbeeld een beschermingsaanvraag, in 2021 in de inventaris zijn opgenomen.

In deze gebeurtenis wordt ook het houtig erfgoed en de historische tuinen en parken ondergebracht. Deze kunnen via het bijbehorende thema gefilterd worden.

Auteurs: de Haan, Aukje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Ad hoc-inventarisatie landschappelijk erfgoed

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Veldstraat zonder nummer (De Pinte)
Neogotische bakstenen kapel van één travee onder zadeldak, gebouwd in 1878 in opdracht van de kasteelheren van het Kasteel van Welden. Hoge voorpuntgevel tussen hoogoplopende hoekpilasters met door hogels en kruisbloem afgezette pinakels. Naast de kapel werd een treurwilg aangeplant.


Opgrimbie (Maasmechelen)
In het bos rond Heiwijk ligt een brede aarden wal met een gracht langs. Op de wal staan eiken, beuken en Amerikaanse eiken. De grenswal is een zeldzaam relict van de historische grensmarkering die gemeenten aanbrachten en die voortleven in de huidige administratieve grenzen.


Weg naar Zutendaal (Maasmechelen)
Op het domein dat deel uitmaakt van de vroegere ontginningshoeve Heiwijk zijn nog een aantal landschapselementen aanwezig die getuigen van de 19de-eeuwse ontginningsperiode. Het betreft lijnaanplantingen en een aarden wal met opgaande zomereik die een historisch blok cultuurland markeren.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Ad hoc-inventarisatie landschappelijk erfgoed 2021 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073204 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.