Om zo snel mogelijk inzicht te krijgen in de aanwezigheid en bewaringstoestand van archeologische sporen, werd besloten een lange sleuf aan te leggen dwars over het centrale deel van het oorspronkelijke motte-eiland. Loodrecht op deze centrale sleuf werden kleinere sleuven uitgegraven. De dikke puinpakketten en de diepte van de aanwezige sporen zorgden voor problemen in verband met de evacuatie van de uitgegraven aarde. Ook het grondwaterniveau, het te behouden bomenbestand in het park en de reeds opgestarte renovatiewerken van het bestaande gebouw hadden invloed op het verloop van de opgravingen. In totaal werd 560 m² van het terrein opgegraven wat voldoende was om inzicht te krijgen in de opbouw van de site. Er gebeurde staalname voor 14C-datering van de onderste ondersteuningspakket takken waarop het aarden lichaam van de motte opgeworpen werd. Gelijklopend met het archeologisch onderzoek gebeurde een historische studie van de site.
Bron: R. ANNAERT & V. JACOBS 1989: Graven naar graven. Het 'Prin¬senhof' te Kuringen, residentie van Loonse graven en Luikse prinsbisschoppen. Geschiedenis en archeologie, De Vrienden van het Stadsmuseum v.z.w. 11, Hasselt. Auteurs: Annaert, Rica Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Bronnen
Bron: ANNAERT R., JACOBS V. & VAN IMPE L. 1987: Historisch en archeologisch onderzoek van het Prinsenhof te Kuringen (gem. Hasselt), Archaeologia Belgica n.r. III, 247-250. Type: literatuur Datum:
Bron: ANNAERT R. & JACOBS V. 1989: Graven naar graven. Het 'Prin¬senhof' te Kuringen, residentie van Loonse graven en Luikse prinsbisschoppen. Geschiedenis en archeologie, De Vrienden van het Stadsmuseum v.z.w. 11, Hasselt. Type: literatuur Datum:
Bron: ANNAERT R. & VAN IMPE L. 1987: Het 'Prinsenhof' van Kuringen (Limb.), Archaeologia Mediaevalis, 10, 18-19. Type: literatuur Datum:
Bron: ANNAERT R. & VAN IMPE L. 1988: Het 'Prinsenhof' van Kuringen te Hasselt, Archaeologia Mediaevalis, 11, 34-36. Type: literatuur Datum: