Gebeurtenis

Opgravingen Prinsenhof Kuringen

preventieve opgravingen
ID
1073226
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073226

Beschrijving

Om zo snel mogelijk inzicht te krijgen in de aanwezigheid en bewaringstoestand van archeologische sporen, werd besloten een lange sleuf aan te leggen dwars over het centrale deel van het oorspronkelijke motte-eiland. Loodrecht op deze centrale sleuf werden kleinere sleuven uitgegraven. De dikke puinpakketten en de diepte van de aanwezige sporen zorgden voor problemen in verband met de evacuatie van de uitgegraven aarde. Ook het grondwaterniveau, het te behouden bomenbestand in het park en de reeds opgestarte renovatiewerken van het bestaande gebouw hadden invloed op het verloop van de opgravingen. In totaal werd 560 m² van het terrein opgegraven wat voldoende was om inzicht te krijgen in de opbouw van de site. Er gebeurde staalname voor 14C-datering van de onderste ondersteuningspakket takken waarop het aarden lichaam van de motte opgeworpen werd. Gelijklopend met het archeologisch onderzoek gebeurde een historische studie van de site. 

Bron     : R. ANNAERT & V. JACOBS 1989: Graven naar graven. Het 'Prin¬senhof' te Kuringen, residentie van Loonse graven en Luikse prinsbisschoppen. Geschiedenis en archeologie, De Vrienden van het Stadsmuseum v.z.w. 11, Hasselt.
Auteurs :  Annaert, Rica
Datum  :

Bronnen

Bron: ANNAERT R., JACOBS V. & VAN IMPE L. 1987: Historisch en archeologisch onderzoek van het Prinsenhof te Kuringen (gem. Hasselt), Archaeologia Belgica n.r. III, 247-250.
Type: literatuur
Datum:

Bron: ANNAERT R. & JACOBS V. 1989: Graven naar graven. Het 'Prin¬senhof' te Kuringen, residentie van Loonse graven en Luikse prinsbisschoppen. Geschiedenis en archeologie, De Vrienden van het Stadsmuseum v.z.w. 11, Hasselt.
Type: literatuur
Datum:

Bron: ANNAERT R. & VAN IMPE L. 1987: Het 'Prinsenhof' van Kuringen (Limb.), Archaeologia Mediaevalis, 10, 18-19.
Type: literatuur
Datum:

Bron: ANNAERT R. & VAN IMPE L. 1988: Het 'Prinsenhof' van Kuringen te Hasselt, Archaeologia Mediaevalis, 11, 34-36.
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Prinsenhofweg (Hasselt)
Archeologisch onderzoek in het kader van een BTK-project van de stad Hasselt in samenwerking met de Nationale Dienst voor Opgravingen (1986-1987). Doel om een beter zicht te krijgen op de evolutie van een grafelijke motte naar een prinsbisschoppelijke residentie.


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Opgravingen Prinsenhof Kuringen [online] https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073226 (Geraadpleegd op )