Bij de graafwerken voor de waterleiding werden stoffelijke resten vergraven en verstoord. Het meeste botmateriaal en enkele vondsten konden rudimentair ingezameld worden in de opgeschepte aarde. Dat gebeurde door Jan Decorte. Hij meldde op 21 oktober 2016 de vondst bij het agentschap.
De afmetingen van de smalle werksleuf waarin de menselijke resten waren aangetroffen waren 5,52m lang en 1,29 m breed. Het team breidde de sleuf uit naar het zuiden met maximaal een halve meter (figuur 3 en 4). Alles werd algemeen en in detail gefotografeerd. De granaattrechter werd opgemeten. Het inmeten gebeurde met een Robotic Total Station (RTS) en GPS-RTK-toestel in Lambert 72. De hoogtes werden geregistreerd in TAW (Tweede Algemene Waterpassing) met minimale GPS nauwkeurigheid.
De tijdens de werken aangetroffen sporen en menselijke resten, voor zover nog in situ bewaard, werden manueel vrijgemaakt, opgekuist en verder onderzocht. Aangezien de werksleuf zich bevond in een granaattrechter, werden geen andere sporen aangetroffen. De vondstomstandigheden van de grotere vondsten werden fotografisch vastgelegd. Van enige stratigrafische opbouw is geen sprake. Alle vondsten werden ingezameld.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Toevalsvondst Gesneuvelde 's Graventafelstraat 30 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073432 (geraadpleegd op ).