Gebeurtenis

Inventarisatie Vlaamse Ardennen

inventarisatie
ID
1073617
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073617

Beschrijving

In de periode 2021 tot 2024 worden de 'Vlaamse Ardennen' gescreend op landschappelijk erfgoed met als doel bijkomende beschermingen als cultuurhistorisch landschap.

Binnen dit project wordt de inventaris aangevuld met landschappelijk erfgoed. Dit zijn zowel nieuwe fiches landschapselementen en landschappelijke gehelen als het aanpassen en aanvullen van bestaande landschappelijke gehelen. Dit vormt de basis voor de nieuwe beschermingen. Het onderzoek gebeurde zowel op terrein, aangevuld met desktop onderzoek.

Aanvullend worden verschillende elementen bouwkundig erfgoed geïnventariseerd die binnen de afbakening van de geplande beschermingen liggen, of er aan grenzen.

Auteurs: Vanmaele, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Vlaamse Ardennendreef 10-12 (Oudenaarde)
Villa Louisa met dienstgebouwen en heden verdwenen uitkijktoren werd in 1893 gebouwd als buitengoed of zomerresidentie in opdracht van de toenmalige burgemeester van Oudenaarde, Paul Raepsaet. Het park in landschappelijke stijl met pittoresk karakter werd samen met de villa aangelegd. Bijzonder aan het park is de cascade die tegen de natuurlijke helling van de Edelareberg is aangelegd. Dergelijke constructies komen weinig voor in Vlaamse villaparken. Nog opmerkelijk is de Noorse stijl die de architectuur van de villa en de dienstgebouwen kenmerkt. De ontwerpers van de villa en het park zijn niet gekend.


Ronse (Ronse)
Ten zuiden van de stad Ronse ligt het gebied de 'Pyreneeën', een zuidelijke uitloper van de west-oostelijke heuvelkam Kluisbos-Brakelbos. Het landschap kenmerkt zich als een compartimentenlandschap, bestaande uit een mozaïek van bossen, graslanden al dan niet met perceelsrandbeplanting van knotbomen of oude, opgaande populieren (enkele oude variëteiten) en akkers. Aan de rand van het gebied bevinden zich verspreid kleine gehuchten en hoeves. Enkele trage wegen doorkruisen het gebied.


Herenhof (Brakel)
De Viae Romanae is een 85km lang tracé, die onder Romeins bewind als verbindingsweg functioneerde tussen Bavay en Velzeke. In het landschap zijn nog tal van relicten van deze Romeinse heerweg terug te vinden, waaronder dit tracé dat als onverharde weg bewaard is.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Ronsesestraat 265 (Brakel)
De gesloten hoeve Hof ten Bossche met gekasseide toegangsweg in Brakel is beschermd als monument.


Everbeek (Brakel)
Trimpontbos en omgeving is beschermd als cultuurhistorisch landschap.


Opbrakel (Brakel)
Het Brakelbos met Hof ten Bossche en vallei van de Sassegembeek in Brakel is beschermd als cultuurhistorisch landschap.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Inventarisatie Vlaamse Ardennen [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073617 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.