Gebeurtenis

Inventarisatie Vlaamse Ardennen

inventarisatie
ID
1073617
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073617

Beschrijving

In de periode 2021 tot 2024 worden de 'Vlaamse Ardennen' gescreend op landschappelijk erfgoed met als doel bijkomende beschermingen als cultuurhistorisch landschap.

Binnen dit project wordt de inventaris aangevuld met landschappelijk erfgoed. Dit zijn zowel nieuwe fiches landschapselementen en landschappelijke gehelen als het aanpassen en aanvullen van bestaande landschappelijke gehelen. Dit vormt de basis voor de nieuwe beschermingen. Het onderzoek gebeurde zowel op terrein, aangevuld met desktop onderzoek.

Aanvullend worden verschillende elementen bouwkundig erfgoed geïnventariseerd die binnen de afbakening van de geplande beschermingen liggen, of er aan grenzen.

Auteurs: Vanmaele, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Vlaamse Ardennendreef 10-12 (Oudenaarde)
Villa Louisa met dienstgebouwen en heden verdwenen uitkijktoren werd in 1893 gebouwd als buitengoed of zomerresidentie in opdracht van de toenmalige burgemeester van Oudenaarde, Paul Raepsaet. Het park in landschappelijke stijl met pittoresk karakter werd samen met de villa aangelegd. Bijzonder aan het park is de cascade die tegen de natuurlijke helling van de Edelareberg is aangelegd. Dergelijke constructies komen weinig voor in Vlaamse villaparken. Nog opmerkelijk is de Noorse stijl die de architectuur van de villa en de dienstgebouwen kenmerkt. De ontwerpers van de villa en het park zijn niet gekend.


Pevenage (Brakel)
De zware gekandelaarde zomerlinde staat op een graslandperceel aan de straat Pevenage, Everbeek (Brakel). Het is een beschermboom of hoekboom. De linde met omtrek 450 cm dateert minstens uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


Pullem 16 (Brakel)
Semigesloten hoeve op het Primitief Plan van 1830-1833 aangeduid als een rechthoekig volume, maar geëvolueerd naar een U-vormige opstelling. De vermoedelijk oorspronkelijke erftoegang is geflankeerd door twee gekandelaarde lindes.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Inventarisatie Vlaamse Ardennen [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073617 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.