Op 3 en 4 februari en op 12 april 2021 werd een landschappelijk bodemonderzoek in uitgesteld traject uitgevoerd. Het landschappelijk bodemonderzoek werd in drie verschillende fases uitgevoerd en bestond uit 4 landschappelijke boringen, die werden aangevuld met 5 profielputten. Drie van deze profielputten werden aangelegd in het kader van een gecombineerd bodemonderzoek door ABO nv op 4 februari 2021 en twee profielputten werden aangelegd na de sloop van het winkelgebouw en het uitbreken van de verharding op 12 april 2021.
Het proefsleuvenonderzoek werd uitgevoerd op 15 februari. De proefsleuven werden aangelegd na de bovengrondse sloop van het huidige winkelcomplex en na het uitbreken van de funderingen en de verharding. De bovengrondse sloop gebeurde zonder begeleiding van een archeoloog. Het uitbreken van de vloerplaat, funderingen en verhardingen gebeurde onder begeleiding van de erkend archeoloog.
In de praktijk werden in totaal 3 proefsleuven en één kijkvenster aangelegd. Bij de uitvoering van het proefsleuvenonderzoek bleek dat het niet mogelijk was om de meest zuid(oost)elijke proefsleuf aan te leggen omdat deze zich situeerde in de verharde toegangszone waar vrachtwagens continu open af moesten rijden om het puin van de afgebroken winkel af te voeren. Hierdoor werd beslist om de overgebleven sleuf ter hoogte van de parking op te schuiven naar het oosten, deze te verlengen en hier een kijkvenster aan te leggen om het potentieel op sporen naar het oosten toe te evalueren. Deze methodologie wijkt dus licht af van het Programma van Maatregelen. De uitgevoerde proefsleuven en het kijkvenster hebben een totale oppervlakte van 389,25m2.Dit komt overeen met een dekkingsgraad van 12,41%, waarvan 11,87% proefsleuven en 0,54% kijkvenster.
Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Archeologisch vooronderzoek Steenweg op Brussel 162 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073966 (geraadpleegd op ).