Gebeurtenis

Vooronderzoek Natveld

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, landschappelijk booronderzoek
ID
1073973
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073973

Beschrijving

De uitvoering van het landschappelijk bodemonderzoek gebeurde door het plaatsen van 8 boringen in een verspringend driehoeksgrid van 30 x 30 m.

Het proefsleuvenonderzoek werd uitgevoerd op 18 januari 2021. Het terrein werd onderzocht door middel van zes O-W georiënteerde proefsleuven. Door de aanwezigheid van een puinhoop moest de meest zuidelijke sleuf worden ingekort. Op deze manier werd een oppervlakte van 520 m² onderzocht. Omdat de bodem hier het best bewaard was, werd in het noorden van SL1 en het zuiden van SL2 een kijkvenster aangelegd. Kijkvenster 1 had een oppervlakte van 84 m², kijkvenster 2 had een oppervlakte van 93 m². Op deze wijze werd in totaal 697 m² of 12,6 % van de oppervlakte onderzocht (5500 m²).

Er werden in totaal 6 profielputten aangelegd om de bodemopbouw te kunnen bepalen. De profielkolommen zijn gezet tot een maximale diepte van 1 m. De relevante delen van de putwandprofielen werden over een breedte van minimaal 1 meter opgeschoond en geregistreerd.

Auteurs: Vervoort, Thomas
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARON bvba

Bronnen

Bron: VANAENRODE W. & DIESEN P. 2021: Nota - Bilzen, Natveld. Bouw van 19 KMO-eenheden, ARON rapport 971, ARON bv, Tongeren.
Type: archeologienota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Natveld (Bilzen)
Het proefsleuvenonderzoek leverde één spoor op. Het spoor betrof een drainagegreppel, te relateren aan recent landgebruik. Vondsten werden niet aangetroffen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek Natveld [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073973 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.