Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Roobaertpark Noord

metaaldetectie, landschappelijk booronderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1074107
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074107

Beschrijving

Gelet op het huidige landgebruik ter hoogte van het terrein, werd er gekozen om een het landschappelijk booronderzoek uit te voeren aan de hand van manuele boringen. Het onderzoek werd uitgevoerd a.d.h.v. 34 boringen. Op basis van de vraagstelling werden de boorpunten zo ingepland opdat aan de hand van de boringen vlakdekkende uitspraken kunnen gemaakt worden.

Voorafgaand aan het proefsleuvenonderzoek werd het terrein systematisch onderzocht door middel van metaaldetectie. Dit gebeurde in verschillende raaien, tussen de proefsleuven.

Het terrein werd geëvalueerd door middel van 17 proefsleuven. Alle sleuven hadden een noordwest-zuidoost oriëntatie. Ter hoogte van enkele sporen werd de sleuf plaatselijk iets uitgebreid. Extra sleufuitbreidingen en/of kijkvensters werden niet nodig geacht om de sporen in hun archeologische context te interpreteren. De totale oppervlakte van het projectgebied bedroeg 7,2 ha. Twee percelen konden nog niet onderzocht worden. Dit zal plaatsvinden in een tweede fase. De totale sleufbare oppervlakte bedroeg ca. 5,4 ha. Tijdens de terreininventarisatie kon 6562 m² worden onderzocht. Dit komt neer op een percentage van 12,2 %.

 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv

Bronnen

Bron: LEFERE M. & VANHECKE I. 2021: Roobaertpark Noord (Roeselare, West-Vlaanderen. Nota vooronderzoek met ingreep in de bodem (fase 1), Deel 1: Resultaten van het vooronderzoek met ingreep in de bodem, Ruben Willaert nv, Sint-Michiels-Brugge.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Beverenstraat (Hooglede), Gitsestraat (Roeselare)
Naar aanleiding van de verkaveling van het gebied in 158 loten voor eengezinswoningen, 10 loten voor tweegezinswoningen, 2 zones voor appartementsgebouwen en het ontwerpen van een volledig gescheiden rioleringssysteem, werd een landschappelijk bodemonderzoek, metaaldetectie en een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Roobaertpark Noord [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074107 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.