Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Kanaalweg 61

metaaldetectie, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, landschappelijk booronderzoek
ID
1074212
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074212

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de bouw van KMO-units en een kantoorgebouw, werd binnen het projectgebied een archeologisch vooronderzoek bestaande uit een landschappelijk booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek. 

Tijdens het landschappelijk booronderzoek werden 11 boringen geplaatst, verspreid over het terrein, in een verspringend driehoeksgrid van 30 x 30 m. De boringen werden uitgevoerd met een Edelmanboor met een diameter van 7 centimeter. De diepte van de geplaatste boringen varieerde van 55 cm tot 175 cm onder het maaiveld. 

Vanwege de verstoorde zuidelijke zone, werd het proefsleuvenonderzoek beperkt tot de noordelijke zone. Het terrein werd onderzocht door middel van drie N-Z georiënteerde proefsleuven met een totale oppervlakte van 472 m². De afstand tussen de proefsleuven bedroeg 15 m (van middenpunt tot middenpunt) en de proefsleuven waren 2 m breed. Centraal op het onderzoeksgebied werden twee kijkvensters aangelegd, omdat de bodem daar gaaf bewaard was. Op deze wijze werd in totaal 638 m² of 13,2 % van de te onderzoeken oppervlakte onderzocht (4810 m2 ). De sleuven werden aangelegd op het eerste archeologisch relevante vlak dat zich vlak onder de bouwvoor bevond, op een diepte variërend rond 30 cm onder het maaiveld. Conform het programma van maatregelen werd er een metaaldetector gebruikt om het aangelegde vlak en de storthopen te onderzoeken. Dit leverde evenwel geen vondsten op.

Er werden in totaal 3 profielputten aangelegd om de bodemopbouw te kunnen bepalen. De profielkolommen zijn gezet tot een maximale diepte van 0,95 m onder het maaiveld. De relevante delen van de putwandprofielen werden over een breedte van minimaal 1 meter opgeschoond en geregistreerd.

Het proefsleuvenonderzoek resulteerde in de registratie van 1 spoor. Er zijn geen vondsten geregistreerd en er gebeurde geen staalname. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARON bvba

Bronnen

Bron: VANAENRODE W., DE LANGHE H. & DRIESEN P. 2020: Nota Tessenderlo, Kanaalweg 61. Bouw van 10 KMO-units en een kantoorgebouw, ARON-Rapport 941, Tongeren.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Kanaalweg 61 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074212 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.