Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Beekstraat 70-72

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, waarderend archeologisch booronderzoek, verkennend archeologisch booronderzoek
ID
1074237
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074237

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, werd binnen het projectgebied een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd, bestaande uit een verkennend archeologisch booronderzoek, een waarderend archeologisch booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek. 

Tijdens het verkennend archeologisch booronderzoek werden verspreid over het terrein 28 boringen geplaatst met een Edelmanboor van 15cm. Daarbij is de top van het in situ sediment, onmiddellijk onder de Ap/Ap2-horizont bemonsterd. De monsters zijn gezeefd op een maaswijdte van 2mm. Hierbij zijn 3 vondsten geregistreerd.

Binnen een geselecteerde zone rond het positieve boorpunt van het verkennend archeologisch onderzoek, werden 30 waarderende boringen geplaatst met een Edelmanboor van 15cm diameter. Daarbij is de top van het in situ sediment, onmiddellijk onder de Ap/Ap2-horizont bemonsterd. De zeefstlaen zijn gezeefd op een maaswijdte van 2mm waarbij geen verdere vondsten zijn waargenomen.

Tijdens het proefsleuvenonderzoek zijn 12 proefsleuven van 1,8m breed aangelegd voor een totale oppervlakte van 550m². In totaal wordt het plangebied met ca. 1.830m² verkleind door het behoud van bomen en/of gebouwen en blijft ca. 4.520m² over voor onderzoek. Hierdoor werd 12,1% van de oppervlakte onderzocht. 
Er werden een tweetal bodemprofielen aangelegd. Er is slechts 1 archeologisch spoor geregistreerd waaruit ook 2 vondsten zijn ingezameld. Er gebeurde geen staalname. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Bronnen

Bron: PERDAEN Y. & SCHYNKEL E. 2020: Nota Astene Beekstraat 70-72, BAAC Vlaanderen Rapport 1625, Gent.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Relaties


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Beekstraat 70-72 (Deinze)
Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, werd binnen het projectgebied een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd, bestaande uit een verkennend archeologisch booronderzoek, een waarderend archeologisch booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek. Dit vooronderzoek leverde geen relevante archeologische sporen op.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Beekstraat 70-72 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074237 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.