Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, werd binnen het projectgebied een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd, bestaande uit een verkennend archeologisch booronderzoek, een waarderend archeologisch booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek.
Tijdens het verkennend archeologisch booronderzoek werden verspreid over het terrein 28 boringen geplaatst met een Edelmanboor van 15cm. Daarbij is de top van het in situ sediment, onmiddellijk onder de Ap/Ap2-horizont bemonsterd. De monsters zijn gezeefd op een maaswijdte van 2mm. Hierbij zijn 3 vondsten geregistreerd.
Binnen een geselecteerde zone rond het positieve boorpunt van het verkennend archeologisch onderzoek, werden 30 waarderende boringen geplaatst met een Edelmanboor van 15cm diameter. Daarbij is de top van het in situ sediment, onmiddellijk onder de Ap/Ap2-horizont bemonsterd. De zeefstlaen zijn gezeefd op een maaswijdte van 2mm waarbij geen verdere vondsten zijn waargenomen.
Tijdens het proefsleuvenonderzoek zijn 12 proefsleuven van 1,8m breed aangelegd voor een totale oppervlakte van 550m². In totaal wordt het plangebied met ca. 1.830m² verkleind door het behoud van bomen en/of gebouwen en blijft ca. 4.520m² over voor onderzoek. Hierdoor werd 12,1% van de oppervlakte onderzocht. Er werden een tweetal bodemprofielen aangelegd. Er is slechts 1 archeologisch spoor geregistreerd waaruit ook 2 vondsten zijn ingezameld. Er gebeurde geen staalname.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Archeologisch vooronderzoek Beekstraat 70-72 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074237 (geraadpleegd op ).