Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Lange Akkerstraat 2-3

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, verkennend archeologisch booronderzoek
ID
1074246
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074246

Beschrijving

Naar aanleiding van rioleringswerken, de aanleg van pompstations en wegeniswerken werd binnen het projectgebied een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd, bestaande uit een verkennend archeologisch booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek. 

Vanwege de gunstige landschappelijke situatie op een zandige oeverwal van de Oude Kale en een goed bewaarde A-B-C bodemsequentie, werd een verkennend archeologisch booronderzoek uitgevoerd. Er werden 68 verkennende boringen geplaatst met een Edelmanboor van 15cm diameter, langs twee raaien waarbij de boorpunten in een verspringend driehoeksgrid van 10m x 12m zijn uitgezet. De basis van de bouwvoor (top van de bewaarde textuur Bhorizont) en de top van het onverstoorde moedermateriaal of C-horizont werden ingezameld en gezeefd op een maaswijdte van 2mm.

In het totaal werden vijf continue proefsleuven aangelegd. Bijkomend werden twee kijkvensters aangelegd in functie van een verdere waardering van de aangetroffen archeologische sporen. Dit resulteerde in 667m² sleufoppervlakte verspreid over de 5 sleuven en twee kijkvensters wat een dekkingsgraad geeft van 11,8%. 
Tijdens het proefsleuvenonderzoek werden 5 bodemprofielen geregistreerd. Er zijn 2 vondsten geregistreerd, er gebeurde geen staalname en er werden 10 archeologische sporen ingetekend. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV

Bronnen

Bron: PYPE P., COENAERTS J. & DE JAEGER C. 2020: Archeologische evaluatie van het bodemarchief door middel van proefsleuven ter hoogte van de Lange Akkerstraat te Deinze (Prov. Oost-Vlaanderen). Nota, verslag van de resultaten, ABO Archeologische rapporten 1416, Gent.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Wordt opgevolgd door

Opgraving Lange Akkerstraat

Lange Akkerstraat (Deinze)


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Lange Akkerstraat 2-3 (Deinze)
Naar aanleiding van rioleringswerken, de aanleg van pompstations en wegeniswerken werd binnen het projectgebied een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd, bestaande uit een verkennend archeologisch booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek. Dit leverde enkele archeologische sporen op waaronder sporen uit de Eerste Wereldoorlog.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Lange Akkerstraat 2-3 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074246 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.