Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Hofkwartier

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, landschappelijk booronderzoek
ID
1074265
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074265

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een woonverkaveling, werd binnen het projectgebied een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek bestond uit een landschappelijk vooronderzoek en een proefsleuvenonderzoek. 

Voor het landschappelijk booronderzoek werden 5 manuele boringen uitgevoerd met een Edelmanboor met een diameter van 7 cm. Om het terrein te evalueren, werden boringen uitgevoerd volgens een verspringend driehoeksgrid van 30 x 40 m. Er werden geen stalen genomen.

Tijdens het proefsleuvenonderzoek werden acht werkputten (6 proefsleuven en 2 kijkvensters) aangelegd. De proefsleuven lagen parallel aan elkaar, hadden een breedte van 2 m en werden machinaal aangelegd. Door middel van proefsleuven werd een oppervlakte opengelegd van 876,60 m². Dit is 19,95 % van de te onderzoeken zone. Door middel van kijkvensters werd een oppervlakte opengelegd van 134,01 m². Dit is 3,05 % van de te onderzoeken zone. Dit betekent dat 22,99 % van de te onderzoeken zone onderzocht werd. Er werden zes bodemprofielen geregistreerd, die min of meer een gelijke bodemopbouw vertonen, met slechts enkele kleine onderlinge verschillen.
In totaal werden er acht sporen geregistreerd maar er werden geen vondsten aangetroffen. Er gebeurde geen staalname.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: All-Archeo bv

Bronnen

Bron: BRUGGEMAN J., REYNS N. & GYESBREGHS D. 2021: Nota Buggenhout-Hofkwartier, Rapporten All-Archeo bvba 1145, Bornem.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Breemstraat, Hofkwartier (Buggenhout)
Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een woonverkaveling, werd binnen het projectgebied een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek bestond uit een landschappelijk vooronderzoek en een proefsleuvenonderzoek. Beiden leverden geen relevante archeologische sporen op.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Hofkwartier [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074265 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.