Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Biezenvelden

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, verkennend archeologisch booronderzoek, landschappelijk booronderzoek
ID
1074445
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074445

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een woonverkaveling, vond binnen het projectgebied een archeologisch vooronderzoek plaats bestaande uit een landschappelijk booronderzoek, een verkennend archeologisch booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek. 

Het landschappelijk booronderzoek is uitgevoerd met een edelmanboor met een diameter van 7 cm in een boorgrid van 30 bij 35 m. In totaal werden 9 boringen uitgevoerd. Tijdens het landschappelijk booronderzoek werden geen vondsten gedaan of sporen aangetroffen. Er werden geen stalen ingezameld. 

Rond de boring die een intact podzolprofiel weergaf, zijn 6 verkennende archeologische boringen uitgevoerd in een greid van 10 bij 12m. De verkennende archeologische boringen werden geplaatst met een edelmanboor met een diameter van 12 cm. Nadien werden alle ingezamelde monsters nat uitgezeefd op een zeef met maaswijdte van 1,91 mm. 

Er werden 9 proefsleuven van ongelijke lengte maar met een breedte van 2m en 3 kijkvensters uitgegraven. Zeven sleuven waren N-Z gericht terwijl 2 sleuven noordnoordwest-zuidzuidoost gericht waren. In totaal werd er 954 m² onderzocht door middel van het proefsleuvenonderzoek. Dit komt overeen met 11,9% van de totale oppervlakte van de advieszone. Verspreid over het terrein werden enkele profielputten aangelegd, teneinde een goed beeld te verkrijgen van de aanwezige bodemopbouw. Er gebeurde geen staalname.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: J. Verrijckt bvba

Bronnen

Bron: VAN BAVEL J., WIJNEN J. & VERRIJCKT J. 2021: Nota. Landschappelijk bodemondezroek, verkennend booronderzoek en proefsleuvenonderzoek. Putte, Biezenvelden. Verslag van resultaten, Rapport 0698, Beerse.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Biezenvelden [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074445 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.