Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Falconrui

metaaldetectie, fysisch-antropologisch onderzoek, natuurwetenschappelijk onderzoek, archeologische opgravingen
ID
1074447
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074447

Beschrijving

Binnen het bouwblok vonden in het verleden reeds verschillende archeologische onderzoeken plaats die onder meer inzicht verschaften in de drooglegging van het gebied, het Falconhof, het Falconklooster, de Falconkazerne en de latere industriële activiteiten die er plaatsvonden.

Naar aanleiding van de bouw van appartementsgebouwen werden voorafgaand aan de bouw het Zeemanshuis dat op het terrein aanwezig was, gesloopt. De uitbraak van de funderingen werd archeologisch begeleid. Daarbij werden archeologische resten aangetroffen van het voormalige Falcontinnenklooster en van de Falconkazerne. Een archeologisch vervolgonderzoek in de vorm van een opgraving werd daarom uitgevoerd. 

Het onderzoeksgebied werd ingedeeld in drie zones: de zone ter hoogte van de geplande nieuwe kelder, de zone van de kloosterkerk en de tussenliggende zone tussen kloosterkerk en de geplande nieuwe kelder. Bij de opgraving werden vier archeologische vlakken aangelegd.

Er werden stalen genomen voor een natuurwetenschappelijk onderzoek. Op de menselijke resten werd een fysisch-antropologisch onderzoek uitgevoerd. Metaaldetectie is ook toegepast.

Auteurs: Demeulenaere, Eline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: All-Archeo bv

Bronnen

Bron: Vervoort R., Claessens L., Ferket R., Reyns N. & Bruggeman J. 2020: Archeologische opgraving Antwerpen - Falconrui 'Falconhoven', All-Archeo 424, Bornem.
Type: literatuur
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Falconrui [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074447 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.