Gebeurtenis

Archeologische onderzoek Meerstraat

dendrochronologisch onderzoek, metaaldetectie, natuurwetenschappelijk onderzoek, archeologische opgravingen
ID
1074448
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074448

Beschrijving

In het kader van een stedenbouwkundige vergunningsaanvraag werd een archeologisch onderzoek uitgevoerd. In 2016 was er al een archeologische prospectie met ingreep in de bodem uitgevoerd waarbij sporen uit de Romeinse tijd (nederzetting en begraving) werden aangetroffen.

Er zijn zeven werkputten aangelegd. In totaal is een zone van 7779 m² onderzocht waarvan over een oppervlakte van 484 m² ook een tweede vlak is aangelegd. Een bosperceel in het noordoostelijke deel van het plangebied heeft ervoor gezorgd dat er een deel niet opgegraven kon worden. Ten  noordwesten is het onderzoeksgebied uitgebreid omdat er een kringgreppel werd aangetroffen die verder doorliep buiten het oorspronkelijke plangebied. Bij de aanleg van de vlakken is gebruik gemaakt van een metaaldetector voor het opsporen van metalen voorwerpen. Er zijn ook stalen genomen voor een dendrochronologisch en natuurwetenschappelijk (plantenresten) onderzoek.

Auteurs: Demeulenaere, Eline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Bronnen

Bron: Mostert M. 2020: Opgraving Grimbergen-Meerstraat, BAAC-rapport A-16.0291, 's-Hertogenbosch.
Type: literatuur
Datum:


Relaties


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Meerstraat (Grimbergen)
Een archeologische opgraving werd uitgevoerd in kader van een verkaveling. De sporen en structuren zijn te dateren in de bronstijd, Romeinse tijd en de late middeleeuwen-nieuwe tijd.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische onderzoek Meerstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074448 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.