Gebeurtenis

Werfbegeleiding Cortenbachplein

controle van werken
ID
1074517
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074517

Beschrijving

Het onderzoeksgebied bevindt zich ter hoogte van het erf van het Hof van Cortenbach dat zijn oorsprong vond in de 14de eeuw. Daarom is een archeologische werfbegeleiding uitgevoerd tijdens de herinrichtingswerken waarbij het de bedoeling was aanwezig te zijn bij de verschillende graafwerken binnen het onderzoeksgebied en aanwezige lagen, muren, sporen en profielen te registeren.

In totaal werden 7 werkputten aangelegd die laagsgewijs verdiept werden naargelang de uit te voeren werken. In het noordwesten en het zuidoosten werden twee profielen geregistreerd die sterk op elkaar aansluiten. Alle aanwezige sporen zijn geregistreerd. Er werd een beperkte hoeveelheid vondsten aangetroffen. Deze zijn typisch voor de periode van de late middeleeuwen tot de nieuwe tijd. Ze omvatten hoofdzakelijk aardewerk, voor het grootste deel vertegenwoordigd door vaatwerk en in mindere mate door bouwmateriaal. Verder zijn ook dierlijk botmateriaal en metaal aanwezig, maar slechts in zeer beperkte hoeveelheden.

Bulkstalen werden nat gezeefd op maaswijdtes 0,5 mm, 2 mm en 5 mm. Het zeefresidu is nagekeken op de aanwezigheid van houtskool, macroresten en andere kleine vondsten. Deze stalen zijn resp. afkomstig van een 14de-eeuwse kuil en de beerput. De zeefresidu's bleken geen macroresten te bevatten.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: All-Archeo bv

Bronnen

Bron: COREMANS L. & REYNS N. 2021: Eindverslag archeologische opgraving Mechelen-Cortenbachplein, Rapporten All-Archeo bvba 935, Bornem.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Werfbegeleiding Cortenbachplein [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074517 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.