Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Elzenstraat

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, landschappelijk booronderzoek
ID
1074572
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074572

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een woonverkaveling, vond binnen het plangebied een archeologisch vooronderzoek plaats. Dit bestond uit een landschappelijk booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek. 

Het booronderzoek is manueel uitgevoerd met een edelmanboor met een kop van 7 cm. De boringen zijn verspreid over het terrein geplaatst, met een voldoende aantal om de bodemkundige situatie te begrijpen. In totaal zijn 25 boringen geplaatst. Maximaal zijn de boringen tot een diepte van ca. 1,20 m gezet. De boorkernen zijn niet gezeefd. Er zijn geen stalen genomen.

Het proefsleuvenonderzoek is uitgevoerd in twee fasen. In totaal zijn 24 parallelle proefsleuven van 2m breed gegraven. Verder zijn 11 uitbreidingen of kijkvensters aangelegd. In totaal is een oppervlakte van ca. 6.000 m² onderzocht. Er is met andere woorden iets minder opengelegd dan 12,5% van het oppervlak. Verspreid over het terrein en over de sleuven zijn 9 profielputten aangelegd. De putprofielen zijn 1 m breed en zijn gegraven tot ca. 30 cm in de C-horizont.

In totaal zijn 182 sporen en 12 recente verstoringen aangetroffen. Er zijn tevens enkele vondsten aangetroffen tijdens het aanleggen van het vlak. Er gebeurde geen staalname.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: LARes bvba

Bronnen

Bron: HEIRBAUT E.N.A., BECKERS C. & COREMANS L. 2021: Vooronderzoek aan de Elzenstraat te Weelde, Fase 2, LAReS-rapport 431, Halle-Zoersel.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Wordt opgevolgd door

Opgraving Elzenstraat

Elzenstraat (Ravels)


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Elzenstraat - Molenstraat (Ravels)
Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een woonverkaveling, vond binnen het plangebied een archeologisch vooronderzoek plaats. Dit bestond uit een landschappelijk booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek. Het onderzoek resulteerde in een meerperiodensite die vermoedelijk te dateren is van de metaaltijden tot de Romeinse periode.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Elzenstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074572 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.