Naar aanleiding van de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor een woonverkaveling, vond binnen het plangebied een archeologisch vooronderzoek plaats, bestaande uit een landschappelijk booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek.
Er werd gestart met vier landschappelijke boringen in het standaard raster van 40 m op 50 m. In deze boringen werden geen aanwijzingen voor steentijd of complexe bodem/landschap gevonden. Deze boringen bevestigen het beeld van de 3 controleboringen die al gezet werden tijdens het bureauonderzoek. Omwille hiervan werd geen gebruik gemaakt van een 15 m driehoeksgrid.
Er werden 3 noord-zuid gerichte parallelle proefsleuven van 2m breed aangelegd en 2 kijkvensters voor een totale oppervlakte van 356 m². Het totale plangebied voor proefsleuvenonderzoek omvat 3.043 m², waardoor 11,7 % onderzocht werd.
In elke werkput werd een bodemprofiel aangelegd en opgeschoond.
Verspreid over het plangebied werden slechts 12 sporen geregistreerd. Er werden geen grondstalen genomen voor verdere analyse ten behoeve van absolute dateringen (14C, OSL), micromorfologisch onderzoek, textuuranalyse of palynologisch onderzoek.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Gravin de Merodestraat 26-30 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074590 (geraadpleegd op ).
In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.