Gebeurtenis

Veldkartering Geluwestraat fase 1

archeologische veldkartering
ID
1074635
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074635

Beschrijving

Voorafgaand aan de herinrichting van het bufferbekken werd een landschappelijk booronderzoek uitgevoerd. Daaruit bleek dat in de laagst gelegen delen van de beekvalleien enkel alluviale afzettingen aanwezig waren. Op de hellingsflanken waren eolische zandleemafzettingen aanwezig, met hier en daar oppervlakkige bewaring van een B-horizont. In de zone met eolische sedimenten werden losse steentijdartefacten op het maaiveld gevonden. 

Er was bijgevolg een grote kans op steentijdartefactensites en sporensites op een diepte van 30 tot 55 cm. 

Aanvullend is een veldkartering gebeurd waarbij enkel lithische artefacten verzameld zijn. Er werden 54 relevante vondsten ingezameld: negen knollen, vier vorstafhakingen, zeven brokstukken, 15 fragmenten nietgemodificeerd debitagemateriaal, 14 werktuig(fragment)en, vier fragmenten van gepolijste bijlen en één geteste kern 

Het veelvuldig voorkomen van de fijnkorrelige donkergrijze vuursteenvariant in zowel onbewerkte knollen als afhakingen en werktuigen doet vermoeden dat lokale vuursteen aanbruikt werd voor de vuursteenbewerking en werktuigproductie.

Auteurs: Lemay, Nancy
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: VELLEMAN J. & DEPAEPE I. 2021: Nota Heinrichting bufferbekken Geluwebeek/Reutelbeek te Menen en Wervik, RAAP Rapport 613, Eke.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Veldkartering Geluwestraat fase 1 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074635 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.