Gebeurtenis

Opgraving Withof

zaden- en vruchtenonderzoek, palynologisch onderzoek, dendrochronologisch onderzoek, preventieve opgravingen, vlakdekkende opgravingen
ID
1074638
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074638

Beschrijving

Er werden 10 werkputten aangelegd voor een totale oppervlakte van 4.525 m². Een deel van de nog openliggende walgracht werd niet verder onderzocht wegens twijfelachtige kenniswinst (betonnen rand doet vermoeden dat de vijver al uitgekuist werd). Ook de nog ontoegankelijke zones werden vrijgegeven vanwege te beperkte kenniswinst. 

Plaatselijk waar een complexe stratigrafie vastgesteld werd, werd in verschillende vlakken opgegraven. 

Er zijn meerdere bodemprofielen opgekuist en ingetekend. 

Alle vondsten werden ingezameld, met uitzondering van deze aangetroffen in de bouwvoor.

Elk relevant spoor werd bemonsterd, zodoende de wetenschappelijke onderzoeksvraagstellingen beantwoord kunnen worden. Zo werden in de walgracht, een laatmiddeleeuwse gracht en een waterput pollenstalen genomen. Verder werd van een rijk organisch pakket in een laatmiddeleeuwse waterput ook een macrorestenstaal genomen. Het hout uit de waterputten werd gerecupereerd voor houtdeterminatie en eventueel dendrochronologisch onderzoek. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Bronnen

Bron: VAN REMOORTER O. (ed.) 2021: Eindverslag opgraving Koningshooikt, Sander De Vosstraat 18, 'Withof', BAAC Vlaanderen Archeologierapport 1833, Gent.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Is gerelateerd aan

Kaartstudie

Antwerpen


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Sander De Vosstraat 18 (Lier)
Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een woonverkaveling én een positief vooronderzoek, vond binnen het plangebied een vlakdekkende opgraving plaats. Deze bracht sporen aan het licht van de historische site met walgracht Triesthoeve en haar voorgangers.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Withof [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074638 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.