Gebeurtenis

Maldegem-Vake I

archeologische opgravingen
ID
1074640
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074640

Beschrijving

Vooraleer met de volwaardige campagnes te starten, werd een proefopgraving verricht in het najaar van 1984. Er werd een proefsleuf van 75 op 2 m aangelegd, noordnoordoostelijk - zuidzuidwestelijk georiënteerd. Deze proefsleuf had een dubbel doel: het aansnijden van de twee grachten en inzicht krijgen in de stratigrafische opbouw van het terrein. Deze proefopgraving bevestigde de gegevens van de reeds eerder door J. Semey en J. Vanmoerkerke ondernomen proefopgraving, maar toonde ook nog aan dat beide grachten spitsvormig van vorm waren en onderaan voorzien van een reinigingsgrachtje. De vondsten in deze grachten konden gedateerd worden in de tweede eeuw.

Het jaar erna, in 1985, werd gestart met de eerste volwaardige campagne. Twee sleuven van 10 op 40 m werden uitgezet aan de noordzijde van het castellum en haaks op de Vakewegel. De eerste sleuf kon in 1985 volledig onderzocht worden, de tweede sleuf slechts voor de helft. Dankzij deze campagne kon de exacte noord-zuidafstand vastgesteld worden op 157,20 m. Deze sleuf liet ook toe een eerste inzicht te verkrijgen in de zone binnen de versterkte site.

In 1986 werden de opgravingen voortgezet in de noordoostelijke sector. De tweede helft van de tweede sleuf werd onderzocht en ten oosten hiervan werd een derde sleuf aangelegd. Tot in 1992 werden campagnes uitgevoerd waarbij het oostelijke derde van het castellum werd onderzocht. Met uitzondering van de zuidoostelijke hoek en de opvulling van zes van de tien waterputten, werd dit deel volledig opgegraven. In totaal werd 7973,32 m² opgegraven. Vermits de totale oppervlakte van het castellum, verdedigingsgrachten inbegrepen, 24806,25 m² bedroeg, kunnen we dus stellen dat 31 % van het totale areaal van het castellum werd blootgelegd. Opgravingsverslagen en overzichtsartikels verschenen in de reeks Scholae Archaeologicae en in andere tijdschriften en boeken.

Het kamp heeft zijdes van 157,5 m op 157,5 m. Ongeveer 1/3 van het castellum werd onderzocht. Naast een deel van het verdedigingssysteem, met dubbele gracht, titulum, toegangspoort en wal, kon een deel van de binnenbebouwing in kaart worden gebracht. In het opgegraven gedeelte werden vijf barakken, een reeks gebouwen met andere functies en een tiental waterputten aangetroffen.

Auteurs: Vervoort, Thomas; Dhaeze, Wouter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: DHAEZE W. 2011: De Romeinse kustverdediging langs de Noordzee en het Kanaal van 120 tot 410 na Chr. Een onderzoek naar de rol van de militaire sites in de kustverdediging en drie casestudies over de militaire versterkingen van Maldegem-Vake, Aardenburg en Boulogne-sur-Mer, Proefschrift voorgedragen tot het bekomen van de graad van Doctor in de Archeologie, Gent, Universiteit Gent Vakgroep Archeologie, 4 delen.
Type: literatuur
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Maldegem-Vake I [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074640 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.