Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Hallerbos

kaartstudie, analyse digitaal hoogtemodel, verkennend archeologisch booronderzoek, metaaldetectie
ID
1074698
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074698

Beschrijving

Het onderzoek steunt op een vierledige onderzoeksmethodologie die de antropogene structuur trachtte de doorgronden vanuit verschillende invalshoeken. Allereerst werd er een blik geworpen op de beschikbare historische kaarten, gevolgd door een verkennende en karterende LiDAR-analyse van het studiegebied. De bekomen bevindingen werden verder uitgebreid aan de hand van een metaaldetectie- en booronderzoek. Enerzijds gericht op het opsporen van vondstmateriaal, dat rechtstreekse informatie in verband met de structuur kon opleveren, anderzijds om meer te weten te komen over de bodemopbouw van de omgeving en de opbouw van de wal en gracht zelf. Het metaaldetectie-onderzoek leverde hoofdzakelijk vondsten op die kunnen toegeschreven worden aan de massale boskapping in in het Hallerbos gedurende de Eerste Wereldoorlog. Naast de resultaten uit het metdaaldetectie-onderzoek, leken ook de overige drie onderzoeksmethoden te wijzen in de richting van een relatief jonge datering van de structuur. Daardoor kon de hypothese van een Viereckschanze of ander ‘enclos’-type verworpen worden.

Auteurs: Reynaert, Pieter-Jan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: REYNAERT P.-J. 2021: Archeologisch onderzoek naar een vierhoekige omwalling in het Hallerbos Studie op basis CAI gegevens, historische kaarten, een LiDAR- analyse & een metaaldetectie- en booronderzoek. Bachelorpaper aangeboden binnen de opleiding bachelor in de Archeologie, Leuven
Type: literatuur
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Hallerbos [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074698 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.