Gebeurtenis

Snelscreening hoeves

evaluerend onderzoek
ID
1074737
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074737

Beschrijving

Van juli 2021 tot eind 2022 werkten we aan een snelle screening van het beschermde bestand: we gingen op zoek naar die beschermingen die vandaag overduidelijk niet meer aan de hedendaagse selectiecriteria voor bescherming voldoen. Om zo goed mogelijk te kunnen afwegen werd het beschermd bestand opgedeeld in thematische clusters. Meer info over de snelle screening lees je in het onderzoeksrapport "Evaluatie van het beschermde bestand. Eindresultaten snelle screening".

Auteurs: Depuydt, Katrijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Snelle screening van het beschermde bestand

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Eikenlaan 1 (Bocholt)
Damburg was een cijnshof, dat verworven werd door de heren van Bocholt. De zetel was een herenhoeve, die door de heer verpacht werd en een paar dagen per jaar door hem gebruikt werd als jachtpaviljoen. Mogelijk was Damburg oorspronkelijk een schans voor de inwoners van het dorp, opgericht in het vierde kwart van de 16de eeuw. Rondom de omwalde hoeve ligt een netwerk van dreven dat zich enerzijds uitstrekt van noordwest naar zuidoost en anderzijds van noordoost naar zuidwest.


Scherpe-Steenstraat 2-4 (Peer)
De afspanning en stadshoeve De Scherpe Steen, ook bekend als Bij de Kuyper dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw, maar had vermoedelijk een oudere kern. Ze deed dienst als schuur, stal, woonhuis en herberg of afspanning. Aan de stadshoeve is tevens een kuiperij gebouwd.


Zepbrugstraat 34 (Halen)
Boerenwoning uit 1661 centraal gelegen op een perceel. Dit gebouw behoorde naar verluidt als laathof toe aan de abdij van Mariƫndal.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Snelscreening hoeves [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074737 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.