Gebeurtenis

Snelscreening landschappelijke waarde van kerken en kapellen

evaluerend onderzoek
ID
1074741
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074741

Beschrijving

Van juli 2021 tot eind 2022 werkten we aan een snelle screening van het beschermde bestand: we gingen op zoek naar die beschermingen die vandaag overduidelijk niet meer aan de hedendaagse selectiecriteria voor bescherming voldoen. Om zo goed mogelijk te kunnen afwegen werd het beschermd bestand opgedeeld in thematische clusters. Meer info over de snelle screening lees je in het onderzoeksrapport "Evaluatie van het beschermde bestand. Eindresultaten snelle screening".

Auteurs: Depuydt, Katrijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Snelle screening van het beschermde bestand

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Broekhovenstraat (Beringen)
Kleine betreedbare kapel met een kern die mogelijks teruggaat tot de 17de eeuw.


Steenweg op Merchtem 93 (Wemmel)
Georiënteerde, initiële kruiskerk opgetrokken uit lokale kalkzandsteen, met laat- en neogotisch uitzicht met uitzondering van de romaanse westtoren, oudste vermelding gaat terug tot 1517, uitbreidingen in 1663, 1817, 1843 en 1902-1905.


Rosselaar (Balen)
Oorspronkelijk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en opgericht in 1663 ter vervanging van een kleine houten veldkapel van 1641; bouw voltooid in 1664.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Berdenweg, Dorp, Rode Haagjes, Stationlei (Grobbendonk)
Deze bescherming betrof de omgeving van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ter Hemel Opgenomen en omvatte naast de kerk ook nog het kerkhof en de pastorie. De zone wordt begrensd door de straten Dorp, Rode Haagjes en de Berdenweg.


Steenweg op Merchtem 93 (Wemmel)
De parochiekerk Sint-Servatius te Wemmel was, met inbegrip van het omringend kerkhof en de omheiningsmuur, beschermd als landschap.


Berdenweg, Dorp, Rode Haagjes, Stationlei (Grobbendonk)
Deze bescherming betreft de omgeving van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ter Hemel Opgenomen en omvat naast de kerk ook nog het kerkhof en de pastorie. De zone wordt begrensd door de straten Dorp, Rode Haagjes en de Berdenweg.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Snelscreening landschappelijke waarde van kerken en kapellen [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074741 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.