Gebeurtenis

Snelscreening zorggebouwen

evaluerend onderzoek
ID
1074748
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074748

Beschrijving

Van juli 2021 tot eind 2022 werkten we aan een snelle screening van het beschermde bestand: we gingen op zoek naar die beschermingen die vandaag overduidelijk niet meer aan de hedendaagse selectiecriteria voor bescherming voldoen. Om zo goed mogelijk te kunnen afwegen werd het beschermd bestand opgedeeld in thematische clusters. Meer info over de snelle screening lees je in het onderzoeksrapport "Evaluatie van het beschermde bestand. Eindresultaten snelle screening".

Auteurs: Depuydt, Katrijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Snelle screening van het beschermde bestand

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Zottegemstraat 8-10 (Maarkedal)
Overblijfsel van het voormalig Sint-Margriethospitaal. Gebouw van één verdieping en vijf traveeën, tenminste uit de 18de eeuw maar waarschijnlijk eerder opklimmend tot de 17de eeuw; daarvan slechts weinige zichtbare sporen, door 20ste-eeuwse aanpassingen zowel van voorgevel, binnenhuis en door uitbreiding aan achterzijde.


Kapucijnenhof 1-114, Kapucijnenstraat (Tienen)
Imposant, neoclassicistisch weeshuis met poortgebouw uit het tweede kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van stadsarchitect François Drossaert.


Hospitaalstraat 15A (Bilzen)
Ziekenhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw in een eclectisch getinte architectuur. Aan de voorzijde bleef de omheiningsmuur met hekken uit de vroege 20ste eeuw bewaard.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Kapucijnenhof 1-114 (Tienen)
Een deel van het voormalig weeshuis, bestaande uit de vleugel aan het Kapucijnenplein, de kapel en het poortgebouw was beschermd als monument.


Kapelstraat, Kapucijnenhof 1-114, Kapucijnenstraat, Kloosterhof (Tienen)
De bescherming als stadsgezicht betrof het voormalig weeshuis met de onmiddellijke omgeving, bestaande uit de afsluiting in trapeziumvorm van de pleinwand, en de oorspronkelijke open ruimte achter de gebouwen die in de jaren 1990 werd ingevuld door de sociale woonwijk.


Hospitaalstraat 15A (Bilzen)
De onmiddellijke omgeving van het hospitaal De Wandeling was beschermd als stadsgezicht. Het als monument beschermde hospitaal en de omheiningsmuur met hekken waren geen deel van het stadsgezicht.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Snelscreening zorggebouwen [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074748 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.