Van 26 maart tot 25 april 2014 werd op een perceel aan de Hemelingenstraat 37 te Tongeren met kadasternummer Tongeren een toevalsvondst geregistreerd. De werken die tot de registratie aanleiding gaven, betreffen de restauratie van een 19de-eeuwse woning, de afbraak van oude kelders en de aanleg van nieuwe aan de achterkant van het pand.
Het bedreigde bodemarchief werd in twee werkputten opgegraven. Werkput 1 was ca. 9 x 10 m, heeft bijgevolg een oppervlakte van ca. 90 m2 en bevindt zich op de cardo maximus van de Romeinse stad. Werkput 2 was ca. 300 m2 groot en ligt in de woonzone ten oosten van deze straat. Beide werkputten sluiten op elkaar aan en liggen in de tuin die zowel tot het huis op het kadaster van 1827 als tot de woning op hethuidige kadaster behoorde. Hoe de bezitsverhoudingen in de daaraan voorafgaande perioden was is niet bekend. Werkput 1 is tot stand gekomen na de afbraak van een bestaande kelder. Bij het aanleggen van die kelder werd in het verleden het bodemarchief reeds grotendeels verwijderd. Alleen het onderste gedeelte van een aantal diep uitgegraven kuilen en paalkuilen is nog in het vlak bewaard gebleven. De stratigrafische opbouw van het terrein is echter nog goed waarneembaar in de noordelijke en zuidelijke putwandprofielen. Werkput 2 is in drie kunstmatig aangelegde vlakken opgegraven. Daardoor zijn veel details van de archeologische resten verloren gegaan, die een stratigrafische opgraving wel aan het licht zou gebracht hebben. Maar de grote lijnen van de bewoningsgeschiedenis kunnen toch nog gereconstrueerd worden. De gelaagdheid van het terrein kon immers nog in detail in de zuidelijke, noordelijke en oostelijke putwandprofielen opgetekend worden. Het ligt dan ook voor de hand in de uitwerkingsfase van de opgraving de chronologie en de beschrijving van de sporen vooral aan de hand van de putwandprofielen op te bouwen en per herkende fase uit te zoeken welke sporen in de vlakken met welke lagen in de profielen corresponderen. De op de onderste werkvlakken van werkput 1 en werkput 2 geregistreerde sporen mochten niet verder gecoupeerd en opgegraven worden, omdat beide vlakken zich op het niveau van de nieuw aan te leggen keldervloeren bevonden. Deze sporen en hun inhoud bevinden zich bijgevolg nog onaangetast onder het huidige kelderniveau.
Bron: Vanderhoeven A., Vynckier G., Cooremans B., De Groote K., Ervynck A., Hartoch E., Lentacker A., Monsieur P., Van Gils M. & Verbeelen G. 2020: Het Oudheidkundig Bodemonderzoek aan de Hemelingenstraat 37 te Tongeren (Limburg). Eindverslag van een archeologische toevalsvondst 2014, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 142, Brussel. Type: literatuur Datum:
Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten
Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten
Bekijk gerelateerde waarnemingen
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Hemelingenstraat 37 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074863 (geraadpleegd op ).