Gebeurtenis

Vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

vaststellingen
ID
1074875
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074875

Beschrijving

Minister Matthias Diependaele ondertekende op 1 juni 2023 het ministerieel besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen. Het ministerieel besluit werd op 14 juni 2023 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De rechtsgevolgen van het ministerieel besluit gingen op 20 juni 2023 van kracht. Met dit besluit worden 18.577 bouwkundige objecten in deze provincie vastgesteld als bouwkundig erfgoed. 2.449 bouwkundige objecten werden met dit besluit geschrapt uit de vastgestelde inventaris bouwkundig erfgoed omdat ze niet meer voldoende goed bewaard zijn of omdat ze geen erfgoedwaarde meer hebben.

Het openbaar onderzoek en advies van de VCOE

Aan de ondertekening van dit besluit ging een openbaar onderzoek vooraf. Hiervoor organiseerde het agentschap Onroerend Erfgoed samen met de steden en gemeenten en intergemeentelijke onroerenderfgoeddiensten een grootschalig openbaar onderzoek van 1 april tot en met 30 mei 2022. Het volledig digitale vaststellingsdossier lag voor op deze webpagina van het agentschap onroerend erfgoed: https://id.erfgoed.net/openbareonderzoeken/323. Het agentschap ontving tijdens het openbaar onderzoek 98 opmerkingen en bezwaren.

Tijdens het openbaar onderzoek kon men een opmerking of bezwaar indienen over twee lijsten:

1) Lijst met vast te stellen bouwkundig erfgoed (18.609 bouwkundige objecten)

De basis voor deze vaststelling is de wetenschappelijke inventaris van het bouwkundig erfgoed. Alle gebouwen en constructies uit deze inventaris hebben erfgoedwaarde. Het bouwkundig erfgoed dat ook voldoende goed bewaard bleef wordt opgenomen in het vaststellingsbesluit. Na ondertekening van dit besluit gelden een aantal rechten en plichten die het behoud van dit erfgoed stimuleren.

2) Lijst met niet langer vast te stellen bouwkundig erfgoed (2.417 bouwkundige objecten)

Tijdens de vaststellingsprocedure lagen ook een aantal bouwkundige objecten voor die niet langer vastgesteld worden. Deze worden uit het oude vaststellingsbesluit van 2014 geschrapt omdat ze geen erfgoedwaarde meer bezitten, niet langer voldoende goed bewaard zijn door sloop of zware verbouwingen of omdat ze niet langer beantwoorden aan de beschrijving van het bouwkundig erfgoed. Ook schrappen we een aantal administratieve dubbels. In totaal lagen 2.417 objecten voor ter schrapping.

Op 9 februari 2023 adviseerde de Vlaamse Commissie voor Onroerend Erfgoed de minister over het besluit. In het advies houdt de VCOE rekening met alle ingediende opmerkingen en bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek zijn ingediend. De behandeling van de bezwaren en opmerkingen en de bespreking van het advies van de VCOE is beschikbaar als bijlage van het ministerieel besluit.

Het ministeriële besluit

Na verwerking van de opmerkingen en bezwaren van het openbaar onderzoek en rekening houdend met het advies van de Vlaamse Commissie voor Onroerend Erfgoed, werd het vaststellingsvoorstel bijgewerkt.

Het definitieve vaststellingsbesluit bevat in totaal 18.577 bouwkundige objecten in de provincie Oost-Vlaanderen. 2.449 bouwkundige objecten werden met dit besluit geschrapt uit de vastgestelde inventaris bouwkundig erfgoed omdat ze niet meer voldoende goed bewaard zijn of omdat ze geen erfgoedwaarde meer hebben.

Het besluit en alle bijlagen is beschikbaar op de besluitendatabank van het agentschap Onroerend Erfgoed: https://id.erfgoed.net/besluiten/15002

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Veldekens 23 (Eeklo)
Voorheen omwalde hoeve van het Brugse Sint-Janshospitaal ingeplant op de oostelijke oever van de Lieve, later vervangen door het Schipdonkkanaal. In 1654 liet het hospitaal een nieuw woonhuis bouwen op de hoeve.


Veldstraat 9 (Eeklo)
Duitse mitrailleurspost uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken ten noorden van de Oostveldstraat, als onderdeel van de 'Hollandstellung'.


Visstraat 17 (Eeklo)
Rijwoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, op een gevelsteentje boven de deur gedateerd "anno 1910", links op een plintsteen gesigneerd: "E. Heene / aannemer / Eecloo".


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074875 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.