Gebeurtenis

Proefsleuvenonderzoek Jan Hammeneckerstraat

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1074909
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074909

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een woonverkaveling vond binnen het plangebied een proefsleuvenonderzoek plaats.

Er werden zes werkputten (vier proefsleuven van 2 m breed, een kijkvenster en een volgsleuf) aangelegd. De globale topografie van het terrein
is niet uitgesproken naar een bepaalde richting, daarom zijn de proefsleuven haaks aangelegd op de wegenis die het terrein omsluit en in functie van de historische bebouwing die zichtbaar is op de historische kaarten. Door middel van proefsleuven werd een oppervlakte opengelegd van 179,54 m². Dit is 10,28 % van de onderzoekbare zone. Door middel van kijkvensters werd een oppervlakte opengelegd van 88,22 m². Dit is 5,05 % van de onderzoekbare zone. Dit betekent dat 15,34 % van het terrein onderzocht werd.

Er werden vier bodemprofielen geregistreerd, die min of meer een gelijke bodemopbouw vertoonden, met slechts enkele kleine verschillen. Op één profiel na werd overal een dubbele ploeglaag (Ap1-Ap2-horizont) vastgesteld. In twee profielen was een overgangslaag tussen de A en de C-horizont zichtbaar (10 cm). In beide andere profielen rustte de A-horizont onmiddellijk op de C-horizont.

Er zijn elf sporen geregistreerd en twee vondsten uit een greppel. Er gebeurde geen staalname.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: All-Archeo bv

Bronnen

Bron: GYESBREGHS D. 2021: Nota Breendonk (Puurs-Sint-Amands) - Jan Hammeneckerstraat fase 1, Rapporten All-Archeo bvba 1261, Bornem.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Wordt opgevolgd door

Proefsleuvenonderzoek Jan Hammeneckerstraat fase 2

Jan Hammeneckerstraat (Puurs-Sint-Amands)

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Proefsleuvenonderzoek Jan Hammeneckerstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074909 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.