Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek binnenstad Hasselt

assessment, geografische inventarisatie
ID
1074944
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074944

Beschrijving

Het onderzoek startte met een inventarisatie waarbij vertrokken werd vanuit de Centrale Archeologische Inventaris (CAI) en het meest recente archeologische onderzoek (beschikbaar in de vorm van archeologienota’s, nota’s en eindverslagen). Daarnaast werd ook rekening gehouden met gepubliceerd ouder archeologisch onderzoek.
Vervolgens werden de verzamelde gegevens onderworpen aan een evaluatie of assessment. Niet alle informatie is immers even waardevol of betrouwbaar. Ook de context en de herkomst is niet altijd duidelijk. Indien mogelijk en zinvol werd ook onderzoek gedaan naar de ruimere historische en landschappelijke context van een specifieke site, door middel van literatuur- en/of archiefonderzoek.
De verzamelde informatie werd tenslotte samengebracht in een synthese die niet zozeer in de diepte gaat, als wel een globaal beeld wil schetsen van Hasselt doorheen de eeuwen, een chronologisch overzicht van de prehistorie tot en met de 18de eeuw, waaruit mag blijken dat niet elke periode in de geschiedenis even goed vertegenwoordigd is.

Auteurs: Vervoort, Thomas; Robberechts, Bart
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: ROBBERECHTS B. 2021: Archeologisch onderzoek in de Hasseltse binnenstad 1995-2020, rapport, KULeuven, ArcheoWorks.
Type: literatuur
Datum:
Toelichting: https://hasel.be/augustijnenklooster-havermarkt-kapelstraat


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Hoogstraat (Hasselt)
Op de hoek van de huidige Hoogstraat en Fruitmarkt was in de late middeleeuwen een kleine lakenhal gebouwd die later bekend zou staan als de ‘Alde halle’.


Meldertstraat, Persoonstraat (Hasselt)
Deze site is te zien op de primitieve kadasterkaart van 1839, maar is sindsdien zwaar verstoord.


Capucienenstraat (Hasselt)
Deze site is toegevoegd op basis van secundaire bronnen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek binnenstad Hasselt [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074944 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.