Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Hoogkouter en Kerkplein

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, landschappelijk booronderzoek
ID
1074980
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074980

Beschrijving

De landschappelijke boringen werden uitgevoerd op 23 april 2021. De machinale boringen op het Kerkplein werden uitgevoerd door een bodemkundige van Geosonda nv.

Op het Kerkplein werden de zes voorziene boringen uitgevoerd. Ze werden omwille van de aanwezige voertuigen op de parking en om logistieke redenen wel telkens licht verplaatst. Daar waar verharding aanwezig was, werd machinaal voorgeboord. Vervolgens werd manueel verder geboord met een Edelmanboor met diameter van 7 cm. Deze boor werd ook gebruikt voor de twee boringen in grasveldjes die volledig manueel konden uitgevoerd worden. De diepte van de boringen varieerde tussen 60 en 150 cm-mv.

Langs Hoogkouter werden de boringen manueel uitgevoerd met een Edelmanboor met diameter van 7 cm. De diepte varieerde tussen 100 en 220 cm-mv. Bij het uitvoeren van de boringen werd ervoor gekozen om te starten met een selectie van de boringen en enkele tussenliggende punten over te slaan. Indien een afwijkende bodemopbouw en -bewaring zou worden vastgesteld, konden de overgeslagen boringen toch nog gezet worden om bijkomende informatie te verzamelen of om een transect te vervolledigen. Op deze manier werden 8 van de 12 boringen op dit terrein uitgevoerd.

Op basis van de resultaten van het landschappelijk bodemonderzoek werd op 18 juni 2021 een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd op Hoogkouter. De vier proefsleuven konden zoals gepland worden aangelegd en ze werden aangevuld met drie kijkvensters in de westelijke zone van het onderzoeksgebied. Op deze manier werd in totaal een oppervlakte van zo’n 564,58 m² onderzocht. Dit komt overeen met een dekkingsgraad van zo’n 12,15 %.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV

Bronnen

Bron: LAMBERTS M. 2021: Archeologische evaluatie van het bodemarchief a.d.h.v. landschappelijke boringen en proefsleuven t.h.v. Kerkplein en Hoogkouter te Beersel, ABO Archeologische Rapporten 1602, Aartselaar
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Hoogkouter, Kerkstraat (Beersel)
Naar aanleiding van de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel met bijhorende gracht, bufferbekken en de tijdelijke ingebruikname van een werkzone, een parking en een terrein voor grondverbetering vond een landschappelijke boring en een proefsleuvenonderzoek plaats.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Hoogkouter en Kerkplein [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074980 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.