Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek A.E. Verbiststraat

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1075001
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075001

Beschrijving

Naar aanleiding van het dikke pakket colluvium, de diepe ligging van de oorspronkelijke moederbodem en de onveilige situatie bij het aanleggen van te diepe sleuven werd beslist om in eerste instantie tien proefputten te plaatsen ter hoogte van de vijf geplande sleuven. Deze proefputten van ca. 2 op 3 m gaven aan dat het colluvium inderdaad steeds dieper aanwezig was dan de beoogde verstoringsdiepte. De moederbodem kon in acht van de tien proefputten geregistreerd worden onder het colluvium maar bevond zich op een dergelijke diepte dat het aanleggen van sleuven te onveilig zou zijn. De proefputten, allen verspreid over het onderzoeksgebied, hadden samen een oppervlakte van ca. 60 m². Op deze wijze werd in totaal slechts 1,5 % van de oppervlakte onderzocht.

De profielkolommen zijn gezet tot een maximale diepte van 2,6 m. De relevante delen van deze putwandprofielen werden over een breedte van minimaal 1 meter opgeschoond en geregistreerd.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARON bvba

Bronnen

Bron: REYGEL P. & AUGUSTIN S. 2021: Nota – Bertem, A. E. Verbiststraat. Ontwikkeling van een bufferbekken en herinrichting wegenis met gracht, ARON rapport 1049, Tongeren.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

A.E. Verbiststraat (Bertem)
Naar aanleiding voor het bekomen van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, meer bepaald de aanleg van een bufferbekken en de herinrichting van wegenis met gracht, vond een archeologisch vooronderzoek plaats.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek A.E. Verbiststraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075001 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.