Gebeurtenis

Natuurwetenschappelijk onderzoek Bovenhoek

anthracologisch onderzoek, radiokoolstofdatering
ID
1075011
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075011

Beschrijving

De ingezamelde stalen zijn allemaal gezeefd op maaswijdte 0,5 en 2mm. Nadien werden de stalen droog aangeleverd aan BIAX die uit de residuen enkele stukjes houtskool van kortlevend hout voor een 14C-dateringsonderzoek selecteerden. Het 14C-dateringsonderzoek werd uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium in Brussel.

Voor het anthracologisch onderzoek werd uit elk staal 100 stuks houtskool geselecteerd voor verdere analyse. Voor de houtsoortbepaling is gebruik gemaakt van het werk van Schweingruber. Daarnaast werd ook de structuur van de houtskool bestudeerd om de kwaliteit van het hout voor het verbranden (insectenvraat en schimmels) en de verbrandingsomstandigheden (hoge/lage temperaturen, secundair verbrand, kleur, verglazing) na te gaan, alsook welke delen van een boom werden gebruikt. Ook de verwering van de fragmenten werd onderzocht gezien dit informatie kan opleveren over gebeurtenissen na het verkolen (verplaatsing door wind, uitdroging, etc.). Het anthracologisch onderzoek werd uitgevoerd door BIAX.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: De Logi & Hoorne bvba

Bronnen

Bron: DE KREYGER F. & HOORNE J. 2021: Houtskoolmeilers en brandrestengraven in Brakel – Steneplein juli 2019 - januari 2021
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Bovenhoek (Brakel)
Naar aanleiding van een verkaveling vond een archeologisch vooronderzoek plaats, gevolgd door een natuurwetenschappelijk onderzoek.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Natuurwetenschappelijk onderzoek Bovenhoek [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075011 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.