Gebeurtenis

Opgraving Winkelveld

radiokoolstofdatering, palynologisch onderzoek, zaden- en vruchtenonderzoek, metaaldetectie, vlakdekkende opgravingen
ID
1075066
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075066

Beschrijving

Naar aanleiding van een groepswoningbouwproject en een positief archeologisch vooronderzoek, vond binnen een geselecteerd deel van het projectgebied een vlakdekkende opgraving plaats. Er zijn sporen uit de ijzertijd aangetroffen.

Tijdens het onderzoek zijn zeven werkputten aangelegd. Waar nodig werd een tweede vlak aangelegd. Tijdens de aanleg van het vlak
zijn vondsten in vakken van 5 bij 5 m verzameld. Tweede vlakken zijn aangelegd nadat de sporen op het eerste vlak waren geregistreerd en afgewerkt.

Het vlak en het stort zijn intensief onderzocht met een metaaldetector. Waar mogelijk zijn sporen bemonsterd voor natuurwetenschappelijk onderzoek. Tijdens de archeologische opgraving aan het Winkelveld te Puurs (Vlaanderen) zijn verschillende sporen bemonsterd voor archeobotanisch onderzoek. Het gaat om stalen uit waterkuilen, depressies, kuilen en een paalkuil. Deze contexten dateren mogelijk uit de ijzertijd en Romeinse tijd. In totaal zijn acht stalen gewaardeerd om na te gaan of een analyse van de stalen inzicht kan bieden van de vegetatie in de betreffende periodes. Er werd een staal genomen voor micromorfologisch onderzoek van de depressie, in de loop van het onderzoek werd echter duidelijk dat de nodige info over de genese van de laag ook al duidelijk was door het fysisch geografische onderzoek. Een micromorfologisch onderzoek zou hier weinig aan hebben toegevoegd. Om deze redenen werd het onderzoek niet uitgevoerd. Het macrobotanische monster dat geanalyseerd is, is tevens gebruikt voor een AMS 14C-datering.

Voor het fysisch geografisch onderzoek zijn de profielen van de werkputten gedocumenteerd, in aanvulling op de boringen uit het vooronderzoek. 

Tijdens de opgraving zijn in totaal 745 sporen geregistreerd. In totaal zijn 3976 vondsten geborgen tijdens de opgraving

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: VLAAMS ERFGOED CENTRUM bvba (VEC)

Bronnen

Bron: BELIS B. 2021: Ijzertijdnederzetting aan Winkelveld te Puurs. Een archeologische opgraving aan Winkelveld te Kalfort, Puurs (gemeente Puurs-Sint-Amands), VEC Rapport 125, Geel.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Winkelveld [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075066 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.