Gebeurtenis

Vlakdekkende opgraving Elsakker

metaaldetectie, radiokoolstofdatering, vlakdekkende opgravingen
ID
1075130
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075130

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een woonverkaveling én een positief archeologisch vooronderzoek, vond binnen een geselecteerd deel van het plangebied een vlakdekkende opgraving plaats. 

De volledige oppervlakte werd onderzocht door middel van 4 werkputten. Van bepaalde sporen werd het aangetroffen houtskool ingezameld en/of werden stalen genomen om deze te onderzoeken op de aanwezigheid van macroresten. Buiten 14C-dateringen bleek verder natuurwetenschappelijk onderzoek weinig zinvol. De sporen werden bijkomend met een metaaldetector
onderzocht op de aanwezigheid van metalen voorwerpen. Artefacten werden per spoor en eventueel per laag ingezameld. Tijdens het onderzoek zijn 2 profielen aangelegd en uitvoerig beschreven.

Na het aantreffen van een relatief grote hoeveelheid lithisch materiaal (vuurstenen artefacten) tijdens het opschaven en couperen van een aantal (natuurlijke) bodemsporen is besloten om de volledige vulling van de vondsthoudende sporen in te zamelen en te zeven. Dit resulteerde in 209 artefacten die te dateren zijn in het mesolithicum. 

Het overige vondstmateriaal is schaars, fragmentarisch en soms sterk verweerd. De vondstnummers zijn onderverdeeld in aardewerk, bouwceramiek, natuursteen, lithisch materiaal en staalname.

Tijdens het vlakdekkend onderzoek werden 248 bodemsporen onderzocht.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Studiebureau Archeologie Tienen

Bronnen

Bron: VAN DEN BRUEL L. & VAN BREMPT L. 2021: De archeologische opgraving aan de Elsakker te Dessel, Archeo-rapport 511, Tienen.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Relaties


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Elsakkerstraat (Dessel)
Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een woonverkaveling én een positief archeologisch vooronderzoek, vond binnen een geselecteerd deel van het plangebied een vlakdekkende opgraving plaats. Deze bracht vondsten en/of sporen uit de prehistorie, metaaltijden en middeleeuwen aan het licht.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vlakdekkende opgraving Elsakker [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075130 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.