Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Zemstbaan 123-131

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, landschappelijk booronderzoek
ID
1075197
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075197

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een woonverkaveling, vond binnen het plangebied een archeologisch vooronderzoek plaats in de vorm van een landschappelijk booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek. Dit onderzoek leverde geen relevante archeologische op.

Voor het landschappelijk booronderzoek werden 5 manuele boringen uitgevoerd met een Edelmanboor met een diameter van 7 cm. Om het terrein te evalueren werden boringen uitgevoerd volgens een verspringend driehoeksgrid van 30 x 40 m. Tijdens het booronderzoek werden geen stalen genomen.

Er werden in totaal zeven werkputten (zes proefsleuven en één kijkvenster) aangelegd. De proefsleuven werden aangelegd waar mogelijk, rondom de zones die niet toegankelijk waren. Twee werkputten moesten halfweg onderbroken worden door de drassige toestand van het terrein. Om het verlies in
onderzoekbare oppervlakte te seren werden er drie meter brede sleuven aangelegd in plaats van twee en een halve meter brede sleuven. De proefsleuven lagen parallel aan elkaar. Door middel van proefsleuven werd een oppervlakte opengelegd van 864,89 m². Dit is 10,54 % van
de te onderzoeken zone. Door middel van kijkvensters werd een oppervlakte opengelegd van 72,36m². Dit is 0,88 % van de te onderzoeken zone. Dit betekent dat 11,42 % van de te onderzoeken zone onderzocht werd, ondanks de verschillende niet onderzoekbare zone.
Er werden vijf bodemprofielen geregistreerd, die min of meer een gelijke bodemopbouw vertonen, met slechts enkele kleine onderlinge verschillen.
In totaal werden 56 sporen en 2 vondsten geregistreerd. Er gebeurde geen staalname.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: All-Archeo bv

Bronnen

Bron: REYNS N., VAN RENSBERGEN J. & GYESBREGHS D. 2021: Nota Mechelen-Zemstbaan, Rapporten All-Archeo bvba 1062, Bornem.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Zemstbaan 123-131 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075197 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.