Gebeurtenis

Vooronderzoek Gerard Mercatorstraat V

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, proefputten i.f.v. steentijdartefactensites, waarderend archeologisch booronderzoek, verkennend archeologisch booronderzoek
ID
1075241
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075241

Beschrijving

Het vooronderzoek bestond uit verkennende archeologische boringen, waarderende archeologische boringen, proefputten in functie van steentijdartefactensites en proefsleuven.

Het verkennend archeologisch booronderzoek werd uitgevoerd in de zomer en het najaar van 2021. Er werden 229 boringen gezet in een grid van 10 x 12m met een edelmanboor met een diameter van 15 cm. De boormonsters werden gezeefd op een maaswijdte van 2 mm.

Na het verkennend archeologisch booronderzoek schakelde men over op waarderende boringen. Eerst 481 boringen in een grid van 5 x 6 m, vervolgens 197 boringen in een grid van 2,5 x 3 m. Men gebruikte een edelmanboor met een diameter van 15 cm. De boormonsters werden gezeefd op een maaswijdte van 2 mm.

Het archeologisch booronderzoek werd gevolgd door een proefputtenonderzoek. Er werden 9 proefputten van 1m² aangelegd. De staalname gebeurde in vakken van 50 x 50 x 5 cm.

Het proefsleuvenonderzoek vond plaats van 8 tot en met 30 november 2021. Er werden 48 proefsleuven en 13 kijkvensters aangelegd.

Het steentijdtraject werd uitgevoerd door Archeoworks KULeuven. Het proefsleuvenonderzoek gebeurde in onderaanneming door het VEC.

Auteurs: Arts, Annick
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: VAN DER WAA M. en ROBBERECHTS R. 2021: Nota Lommel Kristalpark II 'Sector M-N-H', Leuven.
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Gerard Mercatorstraat (Lommel)
Het vooronderzoek leverde lithische artefacten op en enkele ondateerbare sporen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek Gerard Mercatorstraat V [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075241 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.