Gebeurtenis

Opgraving Molenweidestraat IV

archeologische opgravingen
ID
1075250
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075250

Beschrijving

Naar aanleiding van de toekomstige inplanting van infiltratiebekkens aan de huidige parking van de Aldi aan de Molenweidestraat te Lanaken werd door de voorgaande archeologienota een archeologische opgraving geadviseerd. De opgraving uitgevoerd in een zone van zo’n 100 m² situeerde zich volledig binnen de vulling van een middeleeuwser gracht van minstens 8,5 m breed en 110 cm diep. Vermoedelijk loopt deze gracht door tot aan de oude Molenbeek, vandaag de Langkeukelbeek ten noorden van het projectgebied. Vanwege de grote omvang van de gracht en de aanwezigheid van een grote hoeve op de historische kaarten in de 18de eeuw ten zuidoosten van de opgraving, wordt het ook mogelijk geacht dat de gracht ooit deel uitmaakte van een site met walgracht. Directe bewijzen zijn hier echter niet voor aangetroffen. Daarbij wordt er geen gracht of perceelsgreppel op de historische kaarten weergeven, wat doet vermoeden dat de gracht ten laatste vanaf de 18de eeuw in onbruik geraakte.

De gracht werd niet herkend op het terrein en dus ook niet verder opgegraven. Pas bij de opmaak van het eindverslag kon de gracht in verband gebracht worden met een brede gracht uit een vroegere opgraving.

Auteurs: Martens, Marleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: DOLMAN N. & S. OP DE BEECK 2021: Eindverslag opgraving Lanaken, Molenweidestraat, Gent.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Molenweidestraat IV [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075250 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.