Gebeurtenis

Opgraving Steenstraat 16-18

zaden- en vruchtenonderzoek, palynologisch onderzoek, optisch gestimuleerde luminescentiedatering, radiokoolstofdatering, materiaalstudie, archeologische opgravingen
ID
1075286
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075286

Beschrijving

Het volledige plangebied werd onderzocht in twee werkputten (afb. 1.5). Het terrein loopt lichtjes op naar de Steenstraat toe, van circa 33,50m + TAW in het westen naar circa 34m + TAW in het oosten. In werkput 1 werd één vlak aangelegd, in werkput 2 werden twee vlakken aangelegd. Vlak 1 van werkput 1 werd aangelegd op een diepte tot circa 1,2m beneden maaiveld in de top van de C‐horizont. Vlak 1 van werkput 2 werd aangelegd op een diepte tot circa 2m beneden maaiveld in de opvulling van de depressie. Het tweede vlak werd aangelegd op een diepte tot circa 2,5m beneden maaiveld in de (B)C‐horizont van de depressie.
In totaal werd een oppervlakte van 866m2 aangelegd in vlak 1 en 103m2 in vlak 2. Wat betreft de oppervlakte van het volledige plangebied (1.144m2) is er met vlak 1 een verschil van 278m2. Dit is te wijten aan de veiligheidsmarges die aan alle zijdes in acht genomen werden. Dit was vooral zeer belangrijk langs de Steenstraat en langs het perceel van huisnummer 14, waar een niet onderkelderde woning op staat.
De grond binnen het plangebied werd deels afgevoerd. Vanwege de grondafvoer werd eerst het zuidoostelijke kwart van het plangebied aangelegd, vervolgens het zuidwestelijke kwart. De grond werd daarbij opgestapeld in de noordoosthoek vanwaar hij werd afgevoerd. In de noordwesthoek moest eerst nog een boom en een schuurtje verwijderd worden. Toen dit gebeurd was, werd hier het derde kwart uitgegraven. Als laatste werd dan de noordoosthoek blootgelegd. De grond die niet werd afgevoerd, werd voornamelijk opgestapeld in de zuidwesthoek van het plangebied.

Er werden negen monsters voor natuurwetenschappelijk onderzoek ingezameld. Het gaat om vijf bulkmonsters voor macroresten, één pollenbak en drie monsters voor OSL datering. De pollenbak werd ingezameld uit profiel 6 om de venige laag van de depressie te bemonsteren.
Een staal uit deze laag werd gewaardeerd op pollen en werd verder geanalyseerd. De drie OSL buizen werden in hetzelfde profiel 6 gezet om de venige laag van de depressie en/of het stuifzand mogelijk te kunnen dateren. 

Bron: Dijkshoorn M., R. Geerts, M. Gouw-Bouman, A. Griffioen, M. Melkert, C. Mollehuizen, N. Van Asch & I. Van Kerkhoven 2021: Begraven bodem in Beringen Een archeologische opgraving te Beringen, Steenstraat 16-18, Geel.
Auteurs: Martens, Marleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: Dijkshoorn M., R. Geerts, M. Gouw-Bouman, A. Griffioen, M. Melkert, C. Mollehuizen, N. Van Asch & I. Van Kerkhoven 2021: Begraven bodem in Beringen Een archeologische opgraving te Beringen, Steenstraat 16-18, Geel.
Type: archeologienota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Steenstraat 16-18 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075286 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.