Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Vogelzangstraat

verkennend archeologisch booronderzoek, landschappelijk booronderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1075296
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075296

Beschrijving

Naar aanleiding van de ontwikkeling van een sociaal woonproject heeft de VUhbs archeologie tussen 11 februari 2016 en 13 maart 2017 een landschappelijk en archeologisch booronderzoeken een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd in het plangebied Vogelzangstraat te Dessel.

Voor het landschappelijk booronderzoek zijn in totaal achttien boringen gezet. De eerste zeventien boringen zijn gezet in een verspringend grid van 20 bij 25 meter. Om beter zich te krijgen op de bodemopbouw ter plaatse van een zandruggetje in het centraal-noordelijke deel van het plangebied is hier nog een aanvullende boring gezet.

Voor het archeologisch booronderzoek zijn in totaal 96 boringen gezet. De boringen zijn gezet in een verspringend grid van 5 bij 6 meter. Enkeleboringen moesten door de aanwezigheid van bomen iets buiten dit grid worden geplaatst. De zeefresiduen van de bodemmonsters zijn doorzocht op de aanwezigheid van archeologische indicatoren zoals vuursteen, aardewerkfragmenten, houtskool, natuursteen, verbrand leem en bot.

Voorafgaand aan het proefsleuvenonderzoek is een puttenplan opgesteld waarbij tien parallelle, noord-zuid georiƫnteerde sleuven met een breedte van 2 m werden voorzien. De afstand tussen de sleuven is 15 m hart-op-hart. Hiermee werd 720 m2 aan sleuven onderzocht.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: VUhbs archeologie

Bronnen

Bron: HEBINCK K. & BINK M. 2017: Dessel - Vogelzangstraat Archeologisch vooronderzoek, Zuidnederlandse Archeologische Notities 467, Amsterdam.
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Vogelzangstraat (Dessel)
Naar aanleiding van de ontwikkeling van een sociaal woonproject heeft de VUhbs archeologie tussen 11 februari 2016 en 13 maart 2017 een landschappelijk en archeologisch booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd in het plangebied Vogelzangstraat te Dessel.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Vogelzangstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075296 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.