Gebeurtenis

Opgraving crypte Sint-Pauluskerk

fysisch-antropologisch onderzoek, controle van werken, opgravingen vanuit wetenschappelijke vraagstelling
ID
1075343
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075343

Beschrijving

Naar aanleiding van geplande restauratiewerken en aanpassingen binnen de kerk, vond een werfbegeleiding plaats en een beperkte opgraving van twee bedreigde grafkelders.

Twee grafkelders, gelegen buiten de crypte en reeds blootgelegd tijdens een eerder onderzoek, zijn volledig manueel opgegraven en geregistreerd. De menselijke resten zijn onderzocht door een fysisch antropoloog.

De overige werken binnen de crypte zelf, zijn archeologisch begeleid. Het betreft het lichten van een 10-tal grafstenen, het graven van een kanaal voor een nieuwe gasleiding en het doorbreken van een muur van de crypte. Alle grafstenen zijn nauwkeurig geïnventariseerd en beschreven. 

De grafkelders zijn beschouwd als 1 spoor met verschillende lagen. 

Er zijn meerdere vondsten aangetroffen, zowel uit de grafkelders als uit de overige contexten (meestal losse vondsten). Er is slechts 1 baksteenstaal genomen uit een van de opgegraven grafkelders.

 

 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Studiebureau Archeologie Tienen

Bronnen

Bron: VAN ROY J. 2021: Eindverslag: het archeologisch onderzoek in de crypte van de Sint-Pauluskerk te Antwerpen, Archeo-rapport 526, Tienen.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Relaties


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Sint-Paulusstraat 22 (Antwerpen)
Naar aanleiding van geplande restauratiewerken en aanpassingen binnen de kerk, vond een werfbegeleiding plaats en een beperkte opgraving van twee bedreigde grafkelders.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving crypte Sint-Pauluskerk [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075343 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.