Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Perrestraat - Begijnenweg

metaaldetectie, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1075375
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075375

Beschrijving

Het veldwerk ging van start op 17 oktober 2016 en vond plaats door middel van parallelle, continue sleuven, met een gemiddelde tussenafstand van 15 m (as op as). De graafwerken gebeurden met een graafkraan (± 20 ton) op rupsbanden met een platte bak van 2 meter breed.

In eerste instantie werden vier sleuven ter hoogte van het deelgebied Bierbeek-Perrestraat (BBK-PER) aangelegd. De sleuven bevonden zich dwars op de vroegere loop van de Velpe en de nog bestaande landbouwweg.Vervolgens werden vier sleuven dwars op de helling in Hoegaarden Begijnenweg (HOE-BEG) aangelegd. Op regelmatige afstand werden profielen en profielputten aangelegd om het relevante archeologische niveau op de verschillende hellingsgraden te bepalen.Per sleuf werden eveneens diepere profielputten uitgegraven, maximaal ca. 1,80 m in de moederbodem.

Acht sleuven werden zodoende getrokken met een totale lengte van 197meter en een oppervlakte van 0,2ha,wat gelijk staat aan 11,7% van het totale studiegebied. Aanvullend werden zes kijkvensters aangelegd met een totale oppervlakte van ca. 0,0059 ha, ca. 0,3% van het projectgebied. Deze kijkvensters dienden voor het bekomen van een goed inzicht in de onderlinge samenhang tussen en een correcte interpretatie van de sporen. Alle sporen en vondsten werden op het veld aangeduid en ingemeten met GPS. De sporen werden manueel opgeschaafd en gefotografeerd. Vijf sporen werden vervolgens gecoupeerd en 1 spoor afgeboord om tot een betere interpretatie te komen voor wat betreft datering en bewaring vande sporen in kwestie.Zowel sleuven 2 en 3 ter hoogte van deelgebied BBK-PER, en de zandhopen in HOE-BEG werden door middel van metaaldetectie verder onderzocht. Hierbij werden echter geen bijkomende vondsten aangetroffen.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: GHENT ARCHAEOLOGICAL TEAM bvba

Bronnen

Bron: CRYNS J., NOENS G. & MIKKELSEN J. 2016: Rapportage van een proefsleuvenonderzoek naar aanleiding van de aanleg van twee wachtbekkens (2016/375), GATE-rapport.
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Perrestraat (Bierbeek)
In opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij Regio Oost Afdeling Leuven werd door GATE een archeologisch proefsleuvenonderzoek uitgevoerd, naar aanleiding van de aanleg van een wachtbekken kaderend in het ruilverkavelingsproject Willebringen.


Begijnenweg (Hoegaarden)
In opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij Regio Oost Afdeling Leuven werd door GATE een archeologisch proefsleuvenonderzoek uitgevoerd, naar aanleiding van de aanleg van een wachtbekken kaderend in het ruilverkavelingsproject Willebringen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Perrestraat - Begijnenweg [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075375 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.