Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Kortrijkstraat - Ommegangstraat

zaden- en vruchtenonderzoek, palynologisch onderzoek, vlakdekkende opgravingen
ID
1075381
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075381

Beschrijving

In opdracht van NV Bouwkantoor Arnou voerde RAAP België bvba van 27 maart tot en met 1 april 2017 een archeologische vlakdekkende opgraving uit op het terrein tussen de Kortrijkstraat en de Ommegangstraat te Deinze (Petegem-aan-de-Leie). Het totale plangebied heeft een oppervlakte van ca. 4000m².

Het onderzoek is uitgevoerd conform de Minimumnormen en de Bijzondere Voorschriften horende bij de opgravingvergunning (2017/061). Het archeologisch opgravingsvlak is onder begeleiding van een team archeologen machinaal aangelegd door een graafmachine op rupsbanden met tandeloze bak en een breedte van 1,8 m. Het vlak is aangelegd op de top van de weinig verweerde natuurlijke bodem. De aanleg van het archeologisch vlak gebeurde laagsgewijs zodat sporen die op een hoger niveau zichtbaar zijn, herkend kunnen worden. Alhoewel het onderzoek plaatsvond in de binnenstad, ging het om een opgraving van grondsporen. De methode die werd gehanteerd is gelijkaardig als voor een landelijke opgraving.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Raap België bvba

Bronnen

Bron: VANHOLME N., RYCKEBUSCH L. & DE MULDER J. 2019: Kortrijkstraat - Ommegangstraat te Deinze Archeologische opgraving – Eindverslag, RAAP België Rapport 138, RAAP België, Eke, 70.
Type: literatuur
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Kortrijkstraat, Ommegangstraat (Deinze)
Tijdens de opgraving naar aanleiding van de bouw van drie bouwblokken werden middeleeuwse resten, voornamelijk resten van erfafbakeningen, zoals grachten, greppels en een palissade aangetroffen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Kortrijkstraat - Ommegangstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075381 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.