Het archeologische vooronderzoek met ingreep in de bodem werd uitgevoerd door RAAP België in februari 2017. Het totale plangebied heeft een oppervlakte van 3933,3m² en is verkend door middel van 4 sleuven, waarmee 11,5% van het totale terrein gedekt is.
Tijdens het vooronderzoek is de aanwezigheid van archeologisch betekenisvolle sporen vastgesteld. In het noordwestelijke deel waren een reeks grondsporen bewaard waaronder enkele paalkuilen, een grote (mogelijke) waterkuil en een reeks grachten en greppels. Het weinige aardewerk dat in de sporen werd aangetroffen,en de aard van de vulling, deden vermoeden dat het middeleeuwse sporen betrof. Na het vooronderzoek werd duidelijk dat twee zones interessante archeologische informatie bevatten. Enerzijds de oudere (vermoedelijk middeleeuwse) sporen en anderzijds verschillende bakstenen structuren. In functie van de wetenschappelijk waarde binnen de kern Petegem-aan-de-Leie werd enkel de zone met de oude sporen afgebakend voor verder onderzoek. Het gaat om een zone van ca. 600m²rondom een sporencluster.
Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Raap België bvba
Bronnen
Bron: VANHOLME N., RYCKEBUSCH L. & DE MULDER J. 2019: Kortrijkstraat - Ommegangstraat te Deinze Archeologische opgraving – Eindverslag, RAAP België Rapport 138, RAAP België, Eke, 70. Type: literatuur Datum:
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Kortrijkstraat - Ommegangstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075383 (geraadpleegd op ).