Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Rozenberg

metaaldetectie, archeologische opgravingen
ID
1075407
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075407

Beschrijving

Het veldwerk vond plaats tussen 26 juni en 2 juli 2020. Voor aanvang werd de werkput uitgezet met een GPS-toestel. In overleg met de aannemer en kraanman werd alles in één vlak uitgegraven. Tijdens het uitgraven werd verdiept tot op het hoogste relevante archeologische niveau. Lokaal werd later plaatselijk verdiept naar een tweede niveau omdat de zichtbaarheid door verstoring soms werd beperkt.

Voor de aanleg van de verschillende werkputten werd gebruik gemaakt van een rupskraan met een vlakke graafbak van 1,8m breed. De grond werd gescheiden afgegraven (afhankelijk van de specifieke grondcode) en onmiddellijk afgevoerd. De kraan werd tijdens het graafwerk opgevolgd door een team archeologen. Er werd op toegekeken dat het juiste archeologische niveau werd bereikt. Tevens werd het vlak manueel opgeschaafd om de leesbaarheid te optimaliseren. De sporen die zichtbaar werden, zijn voorzien van een individueel spoornummer. Vervolgens zijn ze beschreven (interpretatie, kleur, textuur, inclusies) en gefotografeerd. Na het fotograferen werden de sporen ingemeten met een GPS-toestel, waardoor een digitaal grondplan ontstond dat tijdens de opgraving steeds kon worden geconsulteerd. Wanneer een voldoende grote oppervlakte was uitgegraven en de verschillende contexten geregistreerd, werd over gegaan tot het couperen van de sporen. Dit houdt in dat de helft van een spoor manueel wordt uitgegraven, waardoor een diepteprofiel wordt bekomen. Dit profiel werd vervolgens gefotografeerd en ingetekend op een
tablet (schaal 1:20) en van unieke laagnummers voorzien. Na het couperen van de sporen werden alle achter gebleven delen uitgehaald zodoende eventueel vondstmateriaal te recupereren. Ook voor de greppel is dit gebeurd.  Teneinde een goed beeld te krijgen van de bodemopbouw werden verspreid over het terrein ook drie bodemprofielen geregistreerd. Deze zijn op dezelfde wijze vastgelegd als de spoorcoupes. Tijdens het veldwerk werd gebruik gemaakt van een metaaldetector om ook metaalvondsten in te kunnen zamelen. Dit gebeurde op de relevante contexten, zoals gracht S22.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: MONUMENT - VANDEKERCKHOVE

Bronnen

Bron: Mestdagh B. 2021: Archeologische opgraving Mol Rozenberg (prov. Antwerpen). Eindverslag, Ingelmunster.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Rozenberg [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075407 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.