Gebeurtenis

Opgraving Montenakenstraat

materiaalstudie, opgravingen vanuit wetenschappelijke vraagstelling, metaaldetectie
ID
1075415
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075415

Beschrijving

Op vrijdag 18/10/2019 meldde de eigenaar van de grond de vondst van munten op zijn eigendom in Gingelom via het mailadres van de CAI (Centrale Archeologische Inventaris). In zijn mail schreef hij ook dat hij de munten met de metaaldetector had aangetroffen op donderdag 17/10/2019
en op vrijdag 18/10/2019 op zoek naar metalen voorwerpen die hij van zijn terrein wenste te verwijderen. Hij legde verder uit dat hij in de loop van september via mail aan het agentschap gevraagd had of hij de talrijke metalen voorwerpen van zijn terrein mocht verwijderen met de detector ten einde zijn terrein te saneren van metalen. Hij voegt een foto toe met een handvol munten. Eén van de munten is duidelijk herkenbaar als een Antoninianus. Op dinsdag 22/10/2019 neemt het agentschap contact op te nemen met de eigenaar en het terrein te bezoeken. Dit terreinbezoek gaat door op woensdag 23/10/2019. De eigenaar toont in de weide de plaats waar de sporen van een gegraven kuil bedekt met graszoden te zien is. Daarna overhandigt de eigenaar twee grote emmers met grote hoeveelheden munten aan Marleen Martens. Er wordt mondeling overeengekomen dat het agentschap de omgeving van de kuil en de kuil zelf mag onderzoeken in de loop van volgende weken.
Op donderdag 24/10/2019 stuurt het agentschap via mail foto’s van het terreinbezoek naar de vinder met de vraag enkele foto’s van de munten bij de ontdekking te bezorgen en naar wat de vinder na het onderzoek met de munten wenst te doen. Hij antwoordt hierop: “ Je n'ai pas de photos des monnaies dans le sol et je le regrette, j'aurais dû en faire pour garder un souvenir. Si les monnaies intéressent par exemple un musée en Belgique, je pense que ça serait bien qu'elles puissent être exposées au public. Je serais donc d'accord pour que l'on me fasse une proposition pour l'acquisition du trésor.” Kortom is zijn antwoord in de mail van 24/10/2019 dat er geen foto’s zijn van het blootleggen en verzamelen van de munten en dat hij akkoord is dat een Belgisch museum hem een bod mag doen om de munten te verwerven.
Het agentschap besluit een archeologisch onderzoek met het oog op wetenschappelijke vraagstelling uit te voeren op het terrein om de context van deze vondsten te bepalen.

Het onderzoek op het terrein vindt plaats op 5 november. De onmiddellijke omgeving rond de aangeduide kuil wordt vrijgemaakt van planten.
Vervolgens wordt deze zone onderzocht met de metaaldetector. Het vlak rond de kuil wordt afgeschaafd om de grootte van de recente kuil exact te registreren. De insteek van de kuil bevind zich in de bouwvoor. Bij de doorsnede van de gemaakte kuil kan de diepte en vorm geregistreerd worden. Bij elke stap wordt de zone met de metaaldetector onderzocht om na te gaan of er nog vondsten te registreren zijn. Registratie van sporen en bemonstering voor natuurwetenschappelijke e.a. doeleinden gebeurt volgens de normen van de Code Goede Praktijk. De kuil blijkt recent gegraven en kan onmogelijk uit de Romeinse tijd dateren. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: MARTENS M. 2021: Gingelom Montenakenstraat 14. Eindverslag van een archeologisch onderzoek met het oog op wetenschappelijke vraagstelling, Brussel.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Montenakenstraat (Gingelom)
De kuil gemaakt door de eigenaar van het perceel en de melder van de munten is uitgegraven in de bouwvoor die hoogstens enkele eeuwen oud is. Het is bijgevolg onmogelijk dat de kuil de originele locatie van de munten is en dat de dat de munten zich sinds de 3de eeuw n.C. op die plaats in de ondergrond bevinden.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Montenakenstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075415 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.