Tijdens het onderzoek zijn acht werkputten aangelegd met een totale oppervlakte van 6.972 m2, 2.360 m2 in de noordelijke en 4.612 m2 in de zuidelijke zone (afb. 2.1). In de noordelijke zone (zone 1) zijn vier putten gegraven, met een breedte van ca. 8 (aan de zijkanten) tot 15 m (centrale putten). De putten liggen haaks op het reliëf. Deze wijze van aanleg is gemakkelijker en geeft sneller inzicht in de opbouw van de bodem. In deze zone zijn op diverse plaatsen twee sporenvlakken aangelegd. In het zuidelijk deel van de werkputten 1 en 4 is een tweede vlak aangelegd onder het pakket colluvium. Daarnaast is de zone ter hoogte van de steenbouw in twee vlakken onderzocht. De zuidelijke zone (zone 2) is eveneens onderzocht door middel van vier putten. Oorspronkelijk waren drie lange stroken voorzien, maar om de omvangrijke structuur in steenbouw volledig vrij te kunnen leggen, is de westelijke strook opgesplitst. Voor dat doel is ook de middelste strook ter hoogte van deze structuur richting het oosten uitgebreid. De oostelijke strook bevond zich deels onder de kroonprojectie van de bomenrij, die langs het plangebied liep. Om schade aan de wortels te vermijden, is besloten om een strook van 3 m breed aan de oostzijde van deze put niet te onderzoeken. Een deel van de vierkante meters is gebruikt om werkput 3 aan de noordzijde verder uit te breiden om de structuren daar beter te kunnen afbakenen. Ook in de zuidelijke zone is deels een tweede vlak aangelegd, ter hoogte van de structuur in steenbouw.
Bron: Hazen P. L. M. (ed.) 2020: Romeinen en middeleeuwers aan beide zijden van de Bosbeek Een archeologische opgraving aan de Kwadebeekstraat te Leerbeek (gemeente Gooik), VEC Rapport 97. Type: literatuur Datum:
Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten
Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten
Bekijk gerelateerde waarnemingen
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Kwadebeekstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075434 (geraadpleegd op ).