Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Nijverheidsstraat 12 fasen 2 en 3

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, verkennend archeologisch booronderzoek, landschappelijk booronderzoek
ID
1075479
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075479

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de bouw van KMO-units werd een archeologische vooronderzoek uitgevoerd. Dit bestond uit een landschappelijk booronderzoek, een verkennend booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek. 

Wat het landschappelijk booronderzoek betreft, is binnen het plangebied een boorgrid van 50 bij 40 m gehanteerd waarbij 7 boringen zijn gezet over het ganse plangebied (fasen 1 tem 5). De boringen zijn uitgevoerd met een Edelmanboor met 7cm diameter. Tijdens het landschappelijk booronderzoek werden geen vondsten gedaan of sporen aangetroffen. Er werden geen stalen ingezameld en er is ook geen nood aan conservatie.

Rond de boring met een intact podzolprofiel werden vervolgens 22 verkennende boringen geplaatst met een edelmanboor van 12cm diameter, dit in een verspringend driehoeksgrid met een afstand van 10 m tussen de raaien en 12 m tussen de boringen in een raai. Nadien werden alle ingezamelde monsters nat uitgezeefd op een zeef met maaswijdte van 1,91 mm. 

Tijdens het proefsleuvenonderzoek zijn 8 parallelle sleuven van 2,2m breed en met een noordoost-zuidwest oriëntering aangelegd. In totaal werd een dekking gehaald van ca. 650 m2 , voor de fases 2 en 3. Dit betreft ca. 12,9% van de oppervlaktes van fase 2 en 3. 
Binnen het projectgebied werd tevens enkele profielputten aangelegd om de bodemopbouw te registreren. Er zijn geen spoornummers uitgedeeld, er werden geen vondsten aangetroffen en er gebeurde geen staalname. 

 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: J. Verrijckt bvba

Bronnen

Bron: JENNES N., VAN BAVEL J., PEPERMANS J., WIJNEN J. & VERRIJCKT J. 2022: Nota landschappelijk bodem-, verkennend boor- & proefsleuvenonderzoek fases 2-3. Weelde, Nijverheidsstraat 12. Verslag van resultaten, Rapport nr. 0724, Beerse.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger

Proefsleuvenonderzoek Nijverheidsstraat 12

Nijverheidsstraat 12 (Ravels)


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Nijverheidsstraat 12 (Ravels)
Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de bouw van KMO-units werd een archeologische vooronderzoek uitgevoerd. Dit bestond uit een landschappelijk booronderzoek, een verkennend booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek. Dit leverde geen relevante archeologische sporen op.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Nijverheidsstraat 12 fasen 2 en 3 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075479 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.