Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Zuiderstraat - Sterrebeek

metaaldetectie, zaden- en vruchtenonderzoek, palynologisch onderzoek, archeozoölogisch onderzoek, archeologische opgravingen
ID
1075495
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075495

Beschrijving

Naar aanleiding van de realisatie van appartementen en woningen, heeft het Vlaams Erfgoed Centrum een archeologische opgraving uitgevoerd.

In navolging van de Bijzondere Voorwaarden is er gestart met de aanleg van een dwarssleuf loodrecht op de beek over de volledige breedte van de Sterrebeek en zijn oever, binnen de grenzen van de bouwput en riolering.
Voor het resterende deel van de afgebakende zone voor vervolgonderzoek is een eerste vlak aangelegd en geregistreerd op het niveau waar de insteek van de Sterrebeek zichtbaar wordt. Grondsporen andere dan de beek zijn gecoupeerd en afgewerkt.
De vulling van de beek is onder toezicht van de vergunninghouder (machinaal) laagsgewijs verwijderd in lagen van maximaal 10 cm tot de maximale diepte van de beek bereikt is (binnen het gabarit van de bouwput, met extra buffer van 30 cm).

Het archeologische vlak is onder begeleiding van de vergunningshoudende archeoloog machinaal aangelegd in laagjes van maximaal 10 cm door een graafmachine op rupsbanden met een gladde bak met een breedte van 2 m. Tijdens de aanleg van de vlakken zijn deze afgelopen met een metaaldetector. In alle werkputten zijn drie vlakken aangelegd, op de maximaal toegestane diepte. Waar nodig zijn de vlakken manueel opgeschaafd om de leesbaarheid te bevorderen.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: VLAAMS ERFGOED CENTRUM bvba (VEC)

Bronnen

Bron: VAN BENTHEM A. 2018: De Sterrebeek onderzocht Een archeologische opgraving aan de Zuiderstraat te Lembeek, VEC Rapport 67, Brugge.
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Zuiderstraat (Halle)
Tijdens de opgraving aan de Zuiderstraat te Lembeek, gemeente Halle, zijn resten uit verschillende perioden aangetroffen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Zuiderstraat - Sterrebeek [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075495 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.