Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Hoogpoort 36-44

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1075520
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075520

Beschrijving

Het projectgebied bevindt zich in de historische Gentse binnenstad, langs de Hoogpoort, de verbinding tussen 2 middeleeuwse kernen. Het herbergt de kelders en resten van 3 middeleeuwse stenen (steen 55, 57 en 58). De oudste van deze stenen gaan terug tot de 13de eeuw. De panden langs de Donkersteeg hebben een 16de-eeuwse kern. Daarnaast is ook de kapel van de Schoenmakergilde gesitueerd in het binnengebied.

Tien proefputten werden aangelegd op het gelijkvloers en in de bestaande kelders van de verschillende panden. enkel de kelder van Hoogpoort 36 was nog niet toegankelijk.

De proefputten leverden bewijs dat relevante resten terug te vinden zijn gekoppeld aan de bouwgeschiedenis en historiek van de panden. Een opgraving is noodzakelijk.

Auteurs: Zeebroek, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: PYPE P., COENAERTS J. & VAN DENHAUTE T. 2022: Enkele Gentse stenen doorgelicht. Archeologisch onderzoek langs de Hoogpoort nrs. 36-44 en de Donkersteeg nrs. 12-16 te Gent (prov. Oost-Vlaanderen), Abo archeologische rapporten 1605, Gent.
Type: archeologienota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Hoogpoort 36-44 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075520 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.